Armata SUA a făcut publice documente despre o operațiune de hacking împotriva ISIS

Data publicării:
Three American Flags
FOTO: Guliver/ Getty Images

Armata americană afirmă că a perturbat "cu succes" propaganda online a grupării jihadiste Statul Islamic în cursul unei operaţiuni de hacking desfăşurate din 2016, potrivit documentelor comandamentului american pentru atac şi apărare informatică (Cybercom), făcute publice marţi, scrie Agerpres.

Aceste documente, clasificate până acum drept secret de apărare, arată că Cybercom "a combătut Statul Islamic cu succes în domeniul informatic" şi a afectat capacităţile grupării jihadiste de a radicaliza şi recruta combatanţi "impunându-i costuri ridicate în timp şi în resurse".

Publicate de Universitatea George Washington şi obţinute în virtutea unei legi privind transparenţa în administraţie, documentele analizează condiţiile în care s-a desfăşurat operaţiunea "Glowing Symphony", primul atac informatic recunoscut oficial de Pentagon.

Cybercom menţionează o "reducere semnificativă" a campaniei de recrutare a Statului Islamic, dar adaugă că eforturile sale au fost încetinite de proceduri administrative "îndelungate şi dificile" pentru a obţine aprobarea operaţiunii.

Dat fiind că Cybercom este destinat să multiplice acest gen de atacuri informatice, ar trebui să fie impuse proceduri mai bune pentru "accelerarea procesului", adaugă comandamentul militar american în aceste documente.

SUA recunoscuseră deja oficial că au adăugat arma informatică la arsenalul lor, dar aceste noi documente sunt cele mai detaliate publicate vreodată despre operţiunea împotriva Statului Islamic, aprobată iniţial pentru 30 de zile la sfârşitul anului 2016 şi prelungită apoi în iulie 2017, potrivit site-ului Universităţii George Washington.

Documentele nu indică dacă operaţiunea a fost întreruptă, dar "relevă complexitatea fără precedent a acestei operaţiuni, care a pus probleme în termeni de coordonare şi evaluare".

SUA se îngrijorează să constate că grupări extremiste precum Statul Islamic utilizează reţelele de socializare şi Internetul pentru a-şi difuza propaganda.

Potrivit Universităţii George Washington, aceste documente şi declaraţiile publice ale şefului Cybercom, generalul Paul Nakasone, oferă indicii asupra modului în care comandamentul operează şi asupra a ceea ce ar putea face pentru a riposta atacurilor împotriva procesului electoral american.

Într-un interviu acordat anul trecut, generalul Nakasone dezvăluise că o echipă specială fusese creată pentru a "riposta rapid unui atac" împotriva campaniei prezidenţiale din 2020.

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
Cu ce bani ieși la pensie în funcție de salariul pe care îl ai? Pensionarii pierd mii de lei
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...