Rebelii sirieni şi regimul Assad au ajuns la un acord, pentru oprirea luptelor în Alep. Măsura e necesară pentru evacuarea civililor şi a luptătorilor opoziţiei, iar acordul a fost mediat de Turcia şi Rusia. De altfel, Moscova spune că toate operaţiunile militare s-au încheiat în estul oraşului, care e controlat acum de trupele guvernamentale. Militarii sunt acuzaţi însă, de ONU, că îi ucid pe civili în propriile case, pe măsură ce preiau controlul localităţii.
„Umanitatea s-a topit la Alep”. Aşa descrie ONU ceea ce se întâmplă în oraşul considerat cândva perla Siriei. Mai sunt doar câteva cartiere stăpânite de rebeli, dar soldaţii trec din casă în casă şi le înfrâng rezistenţa. Ţinta lor nu sunt, însă, doar luptătorii anti-Assad, susţine Organizaţia Naţiunilor Unite.
„Am primit informaţii că forţele proguvernamentale au ucis 82 de civili, inclusiv 11 femei şi 13 copii, în patru cartiere diferite”, spune Rupert Colville, oficial ONU.
Oraşul a fost redus la un morman uriaş de moloz, din care zeci de mii de norocoşi au reuşit să fugă. Mulţi dintre ei, bucuroşi că ofensiva armatei siriene şi-a atins scopul.
„Rebelilor nu le-a păsat de noi, am suferit în permanenţă de foame, am stat tot timpul într-o stare de spaimă. Nu există apă şi electricitate şi ne-am săturat de atâta umilinţă”, spune un localnic.
Dincolo de orice, locuitorii din Alep trăiesc o resemnare cruntă, după mai mult de patru ani de confruntări.
„Nu mai credeţi în Naţiunile Unite sau în comunitatea internaţională...Rusia nu vrea ca noi să plecăm de aici în viaţă... ne vrea morţi”, spune un localnic.
Odată cu recucerirea Alepului, regimul de la Damasc ar controla cele mai mari patru oraşe din ţară. Preşedintele Assad are însă un nou motiv de îngrijorare - teroriştii din gruparea Stat Islamic au recucerit Palmyra, după lupte intense cu armata siriană şi cea rusă. Jihadiştii încearcă să-şi stabilească noi cartiere generale, după ce au fost alungaţi din mai multe zone din nordul ţării.