„Instaurarea legii marţiale nu este o lovitură de stat”, ci are scopul de a „restabili ordinea publică şi pacea”, a asigurat armata într-un anunţ făcut la o televiziune controlată de militari.
„Populaţia trebuie să-şi trăiască viaţa normal în continuare”, au îndemnat forţele militare, potrivit Mediafax.
Un consilier guvernamental a declarat ulterior că Guvernul interimar nu a fost consultat cu privire la această decizie şi îşi va păstra atribuţiile.
„Guvernul interimar va continua să existe”, a subliniat el.
Anterior, oficiali ai serviciilor de securitate au avertizat că Thailanda este în pragul unui război civil.
„Ne temem de tendinţele spre război civil”, a afirmat Tarit Pengdith, şeful Departamentului thailandez pentru anchete speciale.
Washingtonul avertizează că legea marţială trebuie să fie temporară
Legea marţială decretată de către armata thailandeză este necesar să aibă un caracter temporar şi să nu afecteze democraţia, au avertizat Statele Unite.
„Toate părţile trebuie să respecte principiile democratice, inclusiv libertatea de exprimare”, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.
Japonia, îngrijorată de situaţia din Thailanda
Purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez a exprimat îngrijorarea din partea autorităţilor de la Tokyo faţă de evenimentele din Thailanda, o ţară în care Japonia investeşte masiv şi în care armata a decretat legea marţială, menționează susrsa citată.
Japonia este unul dintre principalii investitoti în Thailanda, o economie-pivot în rândul ţărilor din Asia de Sud-Est aflate în plină dezvoltare. Tokyo este cu atât mai interesată de această regiune, cu cât ea îi permite să-şi alimenteze propria creştere economică fără să recurgă la China, cu care Japonia întreţine relaţii dificile.
În 2013, firme nipone au investit în mod direct 290,5 miliarde de bahţi thailandezi (6,5 miliarde de euro) în această ţară, potrivit Organizaţiei pentru Comerţ Exterior al Japoniei (JETRO).