Arabia Saudită a anunţat că la anul va avea cel mai mare buget din toate timpurile, într-un efort major de a da o altă faţă economiei locale, care în prezent este dependentă de industria petrolului. Peste 260 de miliarde de dolari va cheltui Arabia Saudită în 2018, o sumă record, potrivit CNBC. Strategia de a restructura economia face parte din agenda de reformă a prinţului Mohammed bin Salman. Cheltuielile efective vor fi însă adevăratul test, spun experţii, care atrag atenţia că guvernul saudit ar trebui să se concentreze pe calitatea cheltuielilor şi nu doar pe cantitate.
Arabia Saudită învaţă că viaţa de după era petrolului este grea şi caută soluţii de a-şi asigura profitabilitatea în alte sectoare. Având controlul asupra a peste 20% din rezervele de petrol ale lumii, Arabia Saudită îşi bazează jumătate din PIB pe acest sector. O economie atât de lipsită de echilibru este periculoasă în momentul în care preţul petrolului scade, aşa cum se întâmplă încă din 2014. Aşa se face că restructurarea economiei este cea mai importantă componentă din viziunea pentru 2030, un plan amplu al prinţului Mohammad bin Salman de a face Arabia Saudită mai puţin dependentă de petrol.
Regatul este astfel pregătit să-și sporească cheltuielile până la peste 260 de miliarde de dolari, o sumă-record. O caracteristică esențială a bugetului a fost concentrarea asupra reformelor structurale care însoțesc creșterea cheltuielilor, precum reducerea subvenţiilor la energie şi creşterea forţei de muncă. Reforma include iniţiativa de a crea peste un milion de locuri de muncă în sectorul privat pentru a reduce rata şomajului, care a crescut până aproape de 13%. Iar în ceea ce priveşte reducerea subvenţiilor, mişcarea este de aşteptat să elibereze fonduri pentru alte părţi ale economiei, cum ar fi infrastructura.
În plus, introducerea unei taxe pe valoarea adăugată de anul viitor, pe lângă noile accize la tutun și băuturi răcoritoare, precum și taxele recente pentru expatriați se așteaptă să crească anul viitor veniturile non-petrol. Riadul prognozează în creştere aceste venituri, la peste 77 de miliarde de dolari pentru anul viitor
Însă expansiunea bugetului Arabiei Saudite vine într-o perioadă de luptă economică. Ţara a intrat în recesiune anul acesta, dar cu noile măsuri Guvernul pare optimist. Estimează că regatul va reveni în 2018 la o creştere economică de 2,7%.