Ca să-și exprime nemulțumirea, Arabia Saudită a anunțat săptămâna trecută că refuză să ocupe locul care i-a fost oferit în Consiliul de Securitate al ONU, o poziție negociată mai bine de un an și la care a renunțat de la sine.
Saudiții vor să strângă suport printre europeni. Prințul Bandar Bin Sultan, șeful serviciilor secrete saudite, a adunat diplomații europeni într-o stațiune la Marea Roșie pentru discuții în spatele ușilor închise.
Potrivit unui articol publicat de Wall Street Journal, prințul ar fi declarat clar în timpul întâlnirii că lipsa de reacție a Americii în problema siriană a fost motivul pentru care Arabia Saudită a refuzat să intre în Consiliul de Securitate al ONU. Oficial, Arabia Saudită nu i-a arătat cu degetul pe americani, ci a declarat că întreg Consiliul de securitate este vinovat că a închis ochii la atacurilor chimice din timpul războiului civil sirian.
Totuși, problema Siriei este doar un pretext pe care Arabia Saudită voia să îl folosească pentru o demonstrație de forță în Orientul Mijlociu. În ultimii ani, prin programul său nuclear și opoziția față de Statele Unite, Iranul a devenit din ce în ce mai influent în lumea musulmană, spre nemulțumirea Arabiei Saudite. Decenii la rând, ca să aibă acces la rezervele lor uriașe de petrol, americanii i-au ajutat pe saudiți să rămână cel mai influent stat din Orientul Mijlociu. În schimb, de fiecare dată când americanii aveau un interes în regiune, aveau parte de susținerea Arabiei Saudite. Însă, în momentul în care independența energetică a Statelor Unite a devenit din ce în ce mai mare, relațiile cu Arabia Saudită au devenit din ce în ce mai reci.
Saudiții au sperat până în ultimul moment la o intervenție militară americană împotriva regimului sirian condus de Bashar Al-Assad. Mai ales că între președintele Siriei și Arabia Saudită există disensiuni inclusiv de ordin religios. Situația este complicată, inclusiv în interiorul familiei regale saudite. Căci în vreme ce prințul care conduce serviciile secrete s-a exprimat deja împotriva actualei atitudini a Statelor Unite, nu este foarte clar dacă și restul familiei sale are aceeși atitudine tăioasă. Totuși, un sentiment de dezamăgire există și va influența inevitabil relațiile dintre cele două țări.
Arabia Saudita este cel mai mare exportator de petrol și deține 20% din rezervele mondiale. A pierdut însă supremația pe piața americană, care în acest moment cumpără mai mult petrol din Canada decât din Orientul Mijlociu.