Arabia Saudită ar fi încercat să „șteargă” probele uciderii lui Khashoggi. Echipa de experți pe care ar fi trimis-o la Istanbul

Data publicării:
Cadru stradal. Jurnalistul Jamal Khashoggi este suprins de o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul. În imagine se mai poate observa și o dubă neagră, despre care se crede că ar fi transporat, după momentul crimei, trupul tranșat al jurnalistului.
Jurnalistul Jamal Khashoggi, suprins pe o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Arabia Saudită a trimis agenţi în Turcia pentru "a şterge" probele uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi, omorât în consulatul saudit de la Istanbul la 2 octombrie, a relatat luni cotidianul turc Sabah, preluat de AFP.

imagini
Jurnalistul Jamal Khashoggi, suprins pe o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Unsprezece persoane, între care un chimist şi un expert în toxicologie, au ajuns la Istanbul la 11 octombrie, la nouă zile după dispariţia editorialistului, a scris acest ziar proguvernamental, citând "surse de încredere", scrie Agerpres.

Jamal Khashoggi a fost ucis în interiorul consulatului saudit de la Istanbul de către o echipă trimisă de Riad la 2 octombrie, un asasinat despre care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că a fost ordonat "de la cele mai înalte niveluri" ale guvernului saudit.

Parchetul de la Istanbul a afirmat săptămâna trecută că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis imediat după ce a intrat în consulat, iar corpul său a fost dezmembrat.

Conform Sabah, începând cu 12 octombrie, chimistul şi expertul în toxicologie au mers "cu regularitate" în consulat timp de o săptămână. Ei au acţionat de asemenea pentru ştergerea oricărei urme a crimei din reşedinţa consulului, în apropiere de consulat.

Cei doi bărbaţi, veniţi, conform Sabah, cu "o presupusă echipă de investigaţie", au părăsit Turcia la 20 octombrie.

O delegaţie saudită s-a deplasat în Turcia la 12 octombrie pentru discuţii privind ancheta asupra morţii jurnalistului, colaborator al Washington Post.

Sabah a mai scris că anchetatorii turci nu au avut acces la consulat şi nici la reşedinţă decât după ce chimistul şi expertul în toxicologie s-ar fi "debarasat" de cadavru şi ai fi acţionat pentru eliminarea oricăror urme.

Consulatul a fost percheziţionat o primă dată în noaptea de 15 şi 16 octombrie, iar reşedinţa, la 17 octombrie.

În ciuda eforturilor desfăşurate de anchetatorii turci, cadavrul lui Jamal Khashoggi nu a fost găsit încă.

Un consilier al preşedintelui Erdogan, Yasin Aktay, a vorbit vineri despre posibilitatea ca trupul neînsufleţit al jurnalistului să fi fost dizolvat în acid.

Luni, vicepreşedintele turc Fuat Oktay a declarat pentru agenţia de ştiri Anadolu că informaţiile conform cărora corpul lui Khashoggi a fost dizolvat în acid trebuie investigate şi că este acum acceptat că jurnalistul a fost ţinta unei crime premeditate, relatează Reuters.

"Întrebare este acum cine a dat ordinele. La asta încercăm acum să aflăm răspunsurile. O altă întrebare unde se află corpul. Există informaţii că a fost dizolvat în acid. Toate acestea trebuie investigate", a spus el.

În acelaşi timp, statele membre ale ONU încep luni la Geneva examinarea situaţiei drepturilor omului în Arabia Saudită, după furtuna declanşată de uciderea lui Khashoggi, potrivit AFP.

Această Examinare periodică universală este o procedură la care trebuie supuse statele membre ale ONU la fiecare patru ani. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Traseul vortexului polar în România. Județele care urmează să fie lovite de ninsori
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cristina Bălan, imagine rară alături de soțul ei, care și-a sărbătorit ziua de naștere: „Nu am primit o cruce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
De ce este bine să adaugi un praf de sare în ceai. Secretele unei băuturi delicioase, potrivit unei chimiste...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...