Producătorii de lactate le cer franezilor să consume cât mai multe specialități de brânză pentru a salva producția locală, scrie The Guardian. Cu restaurantele, cantinele școlare și piețele închise din cauza stării de urgență, producătorii francezi s-au văzut nevoiți să distrugă mii de litri de lapte și aproximativ două tone de brânză.
De asemenea vânzările au scăzut, după ce tot mai mulți francezi s-au orientat spre alimentele de bază și au renunțat la specialitățile mai scumpe.
„Ne aflăm într-o situație în care consumatorii și-au pierdut pofta de a mânca brânză în timpul acestei crize”, a declarat Michel Lacoste, președintele unei asociații a producătorilor de brânzeturi.
Producătorii au declarat că vânzările celor mai scumpe brânzeturi au scăzut cu 60%, ceea ce înseamnă o pierdere de 157 milioane de euro.
CNAOL estimează că între 10-15% dintre fermierii care produc lactate sunt afectați de scăderea vânzărilor, în urma pandemiei. Tonele nevândute de brânză au fost oferite organizațiilor caritabile sau au fost distruse, a declarat un producător local pentru ziarul Ouest-France, Pierre Villiers.
Pentru salvarea acestei industrii a fost lansată o campanie națională susținută și de celebrități, printre care cheful recompensat cu steaua Michelin Régis Marcon, dar și sportivii din cadrul Federației Franceze de Rugby.
Editor: I. I.