(Foto © Guliver/GettyImages)
Germania încearcă să convingă Statele Unite să nu trimită armament Kievului, în condiţiile în care mai mulţi oficiali americani îndeamnă la înarmarea Ucrainei.
Angela Merkel vizitează Casa Albă cu planul germano-francez pe care i l-a prezentat, împreună cu preşedintele Hollande, preşedintelui Vladimir Putin.
La Casa Albă, purtătorul de cuvânt Josh Earnest a arătat că preşedintele va lua o decizie care să fie în interesul mai larg de securitate al Statelor Unite.
După ce se va întoarce din Statele Unite, Angela Merkel va participa, miercuri, la negocierile de la Minsk alături de preşedinţii Franţei, Ucrainei și Rusiei. De altfel, cei patru au avut chiar ieri o conferință telefonică.
Dezbateri privind situația din Ucraina au avut loc și la Munchen, în cadrul Conferinţei Internaţionale pentru Securitate, la care a participat și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.
Oficialul român a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că „este necesară găsirea unei soluţii din punct de vedere politic”.
„Trebuie să vedem care este disponibilitatea reală a Federaţiei Ruse în principal de a ajunge la o formulă negociată care să fie şi durabilă, care să asigure o încetare a focului în estul Ucrainei, care să nu poată fi răsturnată sau încălcată foarte rapid, foarte uşor”, a precizat Bogdan Aurescu.
Ministrul român de Externe crede că noile negocieri de pace au fost declanşate şi de discuţia despre livrarea de arme armatei ucrainene.
„Putem să constatăm că această discuţie are un efect de descurajare, de presiune în ceea ce priveşte negocierile care se derulează, aşa cum este, de altfel, şi perspectiva unor noi sancţiuni”, a mai spus ministrul român de Externe la Digi24.
Statele Unite susţin demersul european pentru un plan de pace în Ucraina şi spun că toată lumea preferă o soluţie politică unui conflict militar. Totuşi, americanii nu par să aibă încredere în vorbele preşedintelui rus, Vladimir Putin.
Liderul de la Kremlin a confirmat întâlnirea de miercuri de la Minsk, dar a dat de înţeles că, până atunci, mai trebuie rezolvate anumite neînţelegeri.
Deocamdată, nimeni nu a oferit detalii despre mult-aşteptatul plan de pace la care lucrează Parisul, Berlinul, Kievul şi Moscova.
Între timp, în estul Ucrainei violenţele nu contenesc şi zeci de localităţi sunt acum în ruine. Case distruse, tancuri fumegând, cadavre abandonate pe marginea drumului şi oameni fără speranţă. Aşa arată zeci de localități devastate de război.
Citiți și: