FOTO: Mediafax Foto
„O tăiere clasică, de 30-40% din datorii, nu poate exista într-o uniune monetară. Poate exista în afara unei uniuni monetare, dar nu în cadrul unei uniuni monetare. Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla cu statele din zona euro care au o datorie mai mare decât grecii, am ajunge la o situaţie fără speranţă”, a declarat Angela Merkel într-un interviu pentru televiziune.
Grecia s-a grăbit, luni, să introducă noua taxă pe valoare adăugată pentru a demonstra partenerilor săi din zona euro că este un negociator serios. Are motive întemeiate să recâştige încrederea celorlalţi lideri europeni în condiţiile în care are nevoie de un nou pachet de asistenţă financiară în valoare de 86 de miliarde de euro.
Negocierile vor începe efectiv în momentul în care Eurogrupul şi Comisia Europeană vor constata că Guvernul de la Atena ia în serios măsurile cerute de creditori şi începe aplicarea lor treptată.
Se mai aşteaptă şi alte schimbări ale sistemului fiscal, precum şi o reformă a sistemului de pensii. La fel de dureroasă şi complicată va fi şi privatitzarea unor active de stat. Dar toate aceste condiţii impuse de Bruxelles au fost votate şi de Parlamentul de la Atena. Iar pe noul drum al austerităţii, premierul Alexis Tsipras a pornit cu o echipă refăcută. El a anunţat remanierea Guvernului vineri, iar sâmbătă noii miniştri şi secretari de stat au fost învestiţi în funcţii.