Analiză AFP. Donald Trump a făcut deja mult rău economiei iraniene

Data actualizării: Data publicării:
Iran Begins To Fuel The Country's First Nuclear Power Station
BUSHEHR, IRAN - AUGUST 21: This handout image supplied by the IIPA (Iran International Photo Agency) shows a view of the reactor building at the Russian-built Bushehr nuclear power plant as the first fuel is loaded, on August 21, 2010 in Bushehr, southern Iran. The Russiian built and operated nuclear power station has taken 35 years to build due to a series of sanctions imposed by the United Nations. The move has satisfied International concerns that Iran were intending to produce a nuclear weapon, but the facility's uranium fuel will fall well below the enrichment level needed for weapons-grade uranium. The plant is likely to begin electrictity production in a month. (Photo by IIPA via Getty Images)

Reimpunerea unor noi sancţiuni americane Iranului va dăuna cu siguranţă economiei iraniene, însă aceasta este deja puternic afectată de incertitudinea întreţinută de luni de zile de către preşedintele Donald Trump pe tema acordului în dosarul nuclear iranian şi de probleme interne, informează AFP.

Iran Begins To Fuel The Country's First Nuclear Power Station
FOTO: Getty Images

Salonul internaţional petrolier anual de la Teheran s-a deschis duminică într-o atmosferă ”deprimantă”, a declarat pentru AFP o participantă, în contextul în care Trump urmează să anunţe marţi dacă îşi scoate sau nu ţara din acordul încheiat în 2015 şi dacă reimpune Iranului sancţiunile ridicate.

”Au fost mai puţini străini, standardele au fost mai scăzute, a fost deprimant”, a spus această consultantă.

Potrivit cotidianului iranian Hamshari, organizatorii salonului anunţă o scădere a nivelului frecventării cu o trime faţă de 2017.

După ridicarea unei părţi a sancţiunilor internaţionale - permisă de Acordul nuclear de la Viena - Iranul a semnat în 2017 doar un acord major în domeniul petrolier, cu grupul francez Total, asociat cu cel chinez CNPC, în vederea unor investiţii în valoare de cinci miliarde de dolari.

Total a revenit în Iran, însă rămânerea sa depinde mult de ceea ce urmează să anunţe Trump, care se opune aprig acordului din 2015, ce prevede o ridicare - progresivă şi condiţionată - a sancţiunilor internaţionale, în schimbul garanţiei că Iranul nu se va dota cu arma atomică.

Din cauza menţinerii sancţiunilor americane impuse Iranului - care nu sunt legate de dosarul nuclear -, băncile europene rămân încremenite la ideea de a facilita tranzacţii cu Republica islamică, în pofida faptului că sunt încurajate de guvernele ţărilor lor să facă acest lucru.

”Iranienii nu au prevăzut deloc că Statele Unite vor miza pe bănci”, notează un antreprenor străin pentru care ”marile bănci (străine) se autocenzurează prea mult”, din cauza sancţiunilor americane aflate în continuare în vigoare.

După semnarea acordului nuclear, Iranul a obţinut promisiuni de investiţii.

Însă, potrivit Băncii Mondiale (BM), suma netă a investiţiilor directe străine în Iran a atins 3,7 miliarde de dolari în 2016.

Preşedintele iranian Hassan Rohani viza 50 de miliarde de dolari.

Pentru iranieni, acordul este o ”adevărată dezamăgire”, apreciază Ardavan Amir-Aslani, un avocat franco-iranian, cofondatorul cabinetului parizian de avocatură Cohen Amir-Aslani, reprezentat la Teheran din 2016.

”Ei pot să-şi vândă petrolul, de acord, dar ajunge doar să plătească funcţionarii şi să întreţină infrastructurile”, declară el pentru AFP, ”toate investiţiile sunt în pauză”.

Dificultăţile persistente ale economiei apasă asupra cursului rialului iranian, iar incertitudinea creată de Trump a antrenat o puternică speculaţie contra deviziei iraniene care, în ceva mai mult de şase luni, s-a ddepreciat cu aproape 40% faţă de dolar.

Acest lucru a antrenat o puternică inflaţie şi a determinat autorităţile să pună capăt fluctuaţiei libere a monedei naţionale.

Datele sunt imposibil de verificat, însă mai mulţi analişti şi oficiali vorbec despre o scurgere de capitaluri din Iran, cuprinsă între zece şi 30 de miliarde de dolari în decurs de câteva luni.

Liderii iranieni acuză cu regularitate Statele Unite de încălcarea Acordului din 2015, prin care Uniunea Europeană (UE) şi Washingtonul s-au angajat - prin articolul 29 - să se abţină de la ”orice măsură expres concepută să aducă prejudiciu în mod direct normalizării relaţiilor economice şi comerciale cu Iranul”.

Toate dificultăţile economice nu au, însă, legătură cu Trump.

Criza sistemului bancar, slăbiciunea sectorului privat, într-o economie în mare parte de stat, şi şomajul în masă care afectează tineretul nu datează de ieri.

Valul contestărilor sângeroase care au afectat ţara de Anul Nou a amintit puterii că este urgent să găsească remedii acestor rele.

Într-un artocil recent, Djavad Salehi-Isfahani, un profesor la Universitatea americană Virginia Tech, apreciază că echipa lui Rohani ”s-a dovedit incapabilă să răspundă problemelor economice tot mai mari”.

În funcţie de ceea ce va decide Trump, eforturile lui Rohani în vederea unei mai mari deschideri a economiei liberei întreprinderi şi lumii ar putea să fie ”oprite clar”, iar viziunea ultraconservatorilor - susţinători ai unei ”economii de rezistenţă” repliată asupra sa însăşi şi puternic controaltă de autorităţi - ar putea să se impună, apreciază el.

Sursa: news.ro 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”