Principalul acuzat este Massimo Carminati, zis „Piratul”, deoarece are un singur ochi. Alături de acest fost membru al unei grupări neo-fasciste este judecat şi Salvatore Buzzi. Poliţia italiană susţine că, între 2008 şi 2014, aceştia ar fi mituit reprezentanţi ai primăriei din Roma pentru a obţine contracte publice, de la gestionarea unor centre pentru refugiaţi până la colectarea gunoiului. Niciunul dintre contracte nu ar fi fost respectat, deşi toate au fost plătite.
„Denumirea dosarului spune totul: „Mafia Capital”. Este vorba despre un mecanism de corupţie la scară largă şi infracţiuni de un nivel pe care nu îl găsim niciunde în Occident. Era un sistem criminal, o organizaţie criminală, pe care anchetatorii au numit-o mafiotă, care controla totul, de la domeniul public la cel privat”, a spus Pierpaolo La Rosa, jurnalist.
Avocaţii acuzaţilor spun că aceştia nu au nicio legătură cu mafia şi sugerează că dosarul ar fi o strategie de imagine a autorităţilor.
„Ceea ce vrem noi este ca adevărul să iasă la iveală, iar adevărul este că nu există asociere cu mafia”, a spus Alessandro Diddi, avocatul a doi acuzaţi.
Printre acuzaţi se află şi Luca Gramazio, fost lider în partidul lui Silvio Berlusconi, Forza Italia. I se alătură Mirko Coratti, fost preşedinte al consiliului municipal din Roma din partea formaţiunii actualului premier Matteo Renzi.
Procurorii spun că activitatea grupării mafiote s-a intensificat după ce Gianni Alemanno a fost ales primar al Romei. Şi acesta din urmă este anchetat pentru corupţie, într-un alt dosar. Succesorul său, Ignazio Marino, a demisionat săptămâna trecută, după ce a fost acuzat că a cheltuit în interes personal 20.000 de euro din bugetul public.
În clasamentul corupţiei întocmit de Transparency International, Italia ocupă locul 69 din 174, alături de România, Bulgaria şi Grecia.