Americanii au reuşit, în cadrul unei operaţiuni de salvare strict-secrete desfăşurate împreună cu militarii britanici şi italieni, să recupereze epava avionului „invizibil” F-35 care s-a prăbuşit luna trecută în Marea Mediterană în momentul decolării de pe portavionul HMS Queen Elizabeth al Marii Britanii. În acelaşi timp, un marinar aflat la bordul navei care a publicat în spaţiul online imaginile cu momentul accidentului, a fost arestat, informează Sky News.
Recuperarea aeronavei în valoare de 117 milioane de euro s-a desfăşurat în urma unei operaţiuni de salvare strict secrete care s-a desfăşurat pe durata a 7 zile şi în care au fost implicate Marea Britanie, Italia şi SUA.
Avionul a căzut în mare şi s-a scufundat la o adâncime de aproximativ 1.600 de metri imediat după decolarea de pe portavion. Pilotul a reuşit să se catapulteze la timp, a fost salvat din apă şi adus în siguranţă la bord.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
A fost o cursă contracronometru după ce oficialii NATO îşi exprimaseră iniţial îngrijorarea în legătură cu posibila recuperare a aparatului de către Rusia şi, implicit, riscul ca Moscova să obţină date despre tehnologiile secrete folosite la realizarea acestui avion (radar, avionică, materiale care îl fac greu de detectat pe radar etc.)
„Îl vom recupera primii, vă garantez”, a declarat generalul Simon Doran, ofiţerul american cu cel mai înalt grad de la bordul portavionului Queen Elizabeth.
Surse ale ministerului englez al Apărării, citate de Sky News, s-au declarat „plăcut suprinse” de faptul că recuperarea epavei s-a făcut într-un timp atât de scurt.
Marea Britanie a primit 21 de avioane F-35B cu decolare şi aterizare pe verticală, pentru cele două portavioane ale sale
Concomitent, un marinar de la bordul navei a fost arestat sub acuzaţia că a publicat în spaţiul online un clip video de 16 secunde care prezintă momentului decolării ratate şi prăbuşirea avionului în Mediterană. Marinarul a înregistrat cu propriul său telefon imaginile difuzate pe un monitor TV şi surprinse de o cameră de supraveghere aflate la bordul portavionului.
HMS Queen Elizabeth este portavionul navă-amiral al flotei britanice și este pentru prima dată când are loc un astfel de incident în legătură cu această navă. Pe portavion se mai află opt alte F35 britanice și 10 americane.
Marea Britanie a primit deja 21 de aparate F-35B americane, majoritatea destinate celor două portavioane ale sale, HMS Queen Elizabeth şi HMS Prince of Wales.
F-35B este o variantă a avionului de generaţia a cincea F-35, care poate efectua aterizări şi decolări pe verticală, precum şi decolări pe distanţe scurte. Avioanele F-35 sunt considerate „invizibile” („stealth”, în limba engleză), deoarece au o amprentă radar mult mai redusă decât cea a unui avion obişnuit de luptă, ceea ce le face dificil de detectat de către radarele moderne.
Editor : Mihnea Lazăr