Hans Klemm a afirmat că s-au înregistrat progrese semnificative în lupta României împotriva corupţiei.
”Acest lucru este de necontestat. Datorită acestor progrese, România a devenit un model pentru alte ţări din regiune în privinţa luptei împotriva corupţiei”, a arătat Klemm, menţionând că alte guverne apelează la România pentru sfaturi, consiliere şi asistenţă tehnică în eforturile de înfiinţare a unor instituţii similare Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în eforturile de creare a unor instituţii judiciare independente pentru a putea aduce mai uşor în faţa justiţiei persoanele acuzate de infracţiuni de corupţie.
Întrebat dacă acest proces este ireversibil, ambasadorul SUA la Bucureşti a dat un răspuns negativ. ”Nu, din păcate nu este. Am văzut la graniţa României recent, în ultimii ani, ţări în care s-a înregistrat o involuţie în respectarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei. Această luptă nu se va încheia niciodată. Corupţia este o problemă cu care se confruntă toate ţările”, a arătat Klemm, menţionând că este valabil şi în Statele Unite, unde ”numeroşi guvernatori, foşti membri ai Congresului SUA, membri ai legislaturilor diferitelor state americane sunt acum la închisoare pentru corupţie”.
”Este o luptă care va dura un deceniu, o generaţie şi îi încurajez pe cei care fac legile în România să caute modalităţi de a consolida şi mai mult legislaţia anticorupţie a României, în loc să submineze legislaţia deja existentă”, a spus Klemm, citat de News.ro.
Hans Klemm a dat exemplul ”Marţea Neagră”, arătând că nu era în România în acea perioadă, dar a aflat despre acest episod, în urmă cu câţiva ani.
”Din fericire, cred că instituţiile judiciare şi guvernamentale ale României sunt suficient de puternice pentru a preveni un astfel de incident. Cred că societatea civilă din România este vigilentă şi suficient de puternică. Aşadar, un astfel de efort rapid şi de amploare de a reduce legislaţia existentă care să ajute România în lupta împotriva corupţiei este, cred eu, puţin probabil”, a afirmat Hans Klemm.
Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti a răspuns şi criticilor venite din partea unor politicieni, precum Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu, privind interesul său faţă de sistemul judiciar şi activitatea Parlamentului, manifestat în declaraţiile publice.
”În cadrul Parteneriatului Strategic cu România, SUA îşi doresc ca această ţară să fie puternică, sigură, care îmbrăţişează un viitor democratic, care încearcă să-şi consolideze instituţiile democratice şi care este prosperă, din ce în ce mai prosperă. Pentru a realiza aceste lucruri, pentru ca România să fie un partener mai puternic pentru SUA, pe măsură ce înfruntăm împreună nesiguranţa cu care se confruntă ambele ţări în această lume instabilă, SUA îşi doresc o Românie şi mai prosperă, care să îmbrăţişeze şi mai mult un viitor democratic, care să îşi construiască instituţii democratice şi mai solide, care să respecte şi mai mult statul de drept şi să continue să aibă contribuţii foarte importante la garantarea siguranţei transatlantice. Acestea sunt lucrurile pe care şi le doresc SUA”, a arătat Klemm.
Ambasadorul american a precizat că poziţiile sale legate de sistemul judiciar şi activitatea Parlamentului reprezintă poziţia Statelor Unite, nefiind vorba de părere personale. ”Dacă văd evoluţii şi cred, şi Guvernul SUA crede, pentru că eu vorbesc în numele Guvernului SUA, nu al meu, că este în interesul SUA şi al parteneriatului nostru strategic, fac anumite observaţii în mod public. Aceasta este datoria mea în calitate de ambasador”, a conchis Klemm.