Ambasadorul Israelului la Bucureşti: Suntem gata să discutăm posibilitatea unei împărţiri a teritoriului

Data publicării:
pasaport diplomatic

Problema israeliano-palestiniană revine în mod constant în atenţia celor mai importante administraţii prezidenţiale din lume, dar încă nu are rezolvare. De ce contează atât de mult această situaţie pentru întreaga planetă? Pentru că instabilitatea din Orientul Mijlociu ne afectează pe toţi şi un exemplu de pace şi stabilitate reuşit poate fi ulterior aplicat în regiune. „Suntem gata să discutăm posibilitatea unei împărţiri a teritoriului. În 2000 aproape am ajuns la un acord, inclusiv asupra Ierusalimului, iar Yasser Arafat l-a refuzat.” - declaraţia îi aparţine ambasadorului israelian la Bucureşti, Tamar Samash, şi a fost făcută în interviul acordat pentru emisiunea „Paşaport diplomatic”.

Balazs Barabas: Lumea urmăreşte din nou evoluţiile din relaţiile israeliano-palestiniene, mai ales în lumina declaraţiilor recente ale preşedintelui Trump, care şi-a exprimat sprijinul pentru Israel. Între timp, soluţia celor două state pare să se îndrepte mai degrabă către un stat, inacceptabilă pentru palestinieni. Ce preconizează Israel mai departe?

Tamar Samash: Aşteptăm vizita preşedintelui Trump în săptămânile următoare. El are viziunea sa proprie despre ce se poate întâmpla în Orientul Mijlociu, şi deşi nu a spus-o în prima sa declaraţie, cred că şi el are în vedere soluţia celor două state. Preşedintele Autorităţii Palestiniene a fost la Washington să discute această problemă şi trebuie să deblocăm situaţia. Principalul obstacol este încă refuzul palestinienilor de a recunoaşte Israel ca stat evreiesc. Şi există o dorinţă de a distruge statul Israel. Deci în primul rând trebuie să vedem bune intenţii din partea palestiniană, şi cred că atunci lucrurile pot începe să se mişte spre reînceperea discuţiilor despre toate chestiunile disputate. Mai întâi, terorismul, pentru că Israelul se află încă sub atacul teroriştilor, şi anume a Autorităţii Palestiniene sau din Fâşia Gaza, din partea Hamas. Apoi vom discuta aranjamentele celor două părţi, ce va trece unde şi în ce condiţii, şi cum vom putea trăi unii lângă alţii. Nu trebuie să trăim împreună, nu suntem căsătoriţi, dar putem trăi în bună vecinătate.

Balazs Barabas: Dar există schimbări în Hamas, şi-au ales un nou lider, o nouă chartă, care a fost respinsă de premierul Netanyahu, care a spus că Hamas vrea doar să prostească lumea.

Tamar Samash: Pentru că nu este o chartă nouă. Nu a înlocuit-o pe cea veche, nu vine în locul celei vechi. E o completare a celei vechi. Iar această completare, dacă are la bază vechea chartă, atunci nu avem nimic nou. Are în continuare ca fundament distrugerea statului Israel. Deci da, au încercat să prostească lumea spunând "avem o noua chartă", dar nu este. Dacă vă uitaţi foarte atent la noua declaraţie, care nu îi obligă la nimic, veţi găsi vechile idei în noul text. iar noul lider Hamas este o persoană nouă în haine vechi.

Balazs Barabas: Dar în acelaşi timp Israel ia măsuri nu foarte prieteneşti faţă de palestinieni, a anunţat construcţia a 15 mii de noi locuinţe în Ierusalim şi se pregăteşte o nouă lege care declară Israel stat evreiesc. Ceea ce este inacceptabil pentru palestinieni. Nu sunt acestea măsuri care pot bloca procesul de pace?

Tamar Samash: Aţi văzut orice ţară să declare că este ţara sa, România să spună că e stat român sau Franţa să spună că e stat francez, China să spună că e stat chinez, şi oricine să aibă o problemă cu asta, inclusiv palestinienii? Israel este stat evreiesc. Aşa a fost creat de Naţiunile Unite în 1948. Declaraţia despre crearea a două state, planul de partiţie prevedea crearea unui stat evreiesc şi a unui stat arab. Până în 1967, ceea ce numim teritoriile palestiniene, teritoriile ocupate, erau sub jurisdicţie iordaniană. Nu au creat un stat acolo, la vremea aceea şi nu au spus nimic despre Israel ca stat evreiesc. Nu au acceptat-o dar nu s-a pus problema statului evreiesc, problema era a statului Israel în acel loc. Astăzi vor să ne spună ce stat suntem. Suntem stat evreiesc, suntem singurul stat evreiesc în regiune. In jurul nostru sunt 17 state musulmane. Nu le refuzăm să fie musulmani, atunci de ce ne refuză nouă dreptul de a avea statul nostru, un stat evreiesc, pentru evrei, care au suferit atât de mult timp de mii de ani din cauză că nu aveau un stat, iar acum acesta este statul nostru. Este dreptul nostru să decidem ce fel de stat este.

Balazs Barabas: Dar acceptarea acestei legi ar însemna că palestinienii nu au dreptul să trăiască în statul evreiesc Israel.

Tamar Samash: Nu e adevărat. Există arabi israelieni care trăiesc în Israel, din 1948. Sunt cetăţeni israelieni. Pot să aleagă şi să fie aleşi în parlamentul israelian. Există un judecător la Curtea Supremă care este arab. Sunt profesori în şcoli şi universităţi, cântăreţi, Miss Israel, ei sunt parte a societăţii israeliene. Dar dacă vor să creeze un stat palestinian cu noi, lângă noi, vor avea statul lor. Palestinienii nu sunt cetăţeni israelieni. Sunt palestinieni. In Israel avem cetăţeni arabi israelieni, musulmani, creştini, evrei, beduini, toţi parte a societăţii israeliene.

Balazs Barabas: Chestiunea Ierusalimului este la fel sensibilă din acest punct de vedere. Preşedintele Trump a anunţat că va muta ambasada SUA la Ierusalim. Israelul sprijină acest plan?

Tamar Samash: Noi considerăm Ierusalimul capitala noastră. Ierusalimul a fost cel mai important loc pentru evrei de 2000 de ani. A fost locul unde a fost construit Templul, a fost locul unde Isus a venit la Ierusalim, ca să sărbătorească Pesach-ul, sărbătoarea sfântă. Deci Ierusalimul ocupă un loc central în conştiinţa evreilor. Este un loc foarte important pentru evrei. Faptul că preşedintele Trump vrea să stabiliească acolo ambasada este ceva normal pentru că noi considerăm Ierusalimul capitala noastră. Şi încă o dată: suntem singurul stat din lume unde alte state ne spun unde ar trebui să fie capitala noastră. Nimeni nu a spus: capitala voastră ar trebui să fie acolo sau acolo sau dincolo. Ţi-o alegi singur. Noi am decis că Ierusalim este capitala noastră. Deci sper că în timp soluţia va fi acceptată în regiune. Ştiţi, Ierusalim este un loc extraordinar, cu dificultăţi extraordinare. Şi trebuie să găsim soluţii extraordinare. Şi există soluţii pentru Ierusalim. Ideea este că trebuie să ne aşezăm împreună şi să le discutăm. Aşa vom reuşi.

Balazs Barabas: Dar Ierusalim ocupă un loc central şi pentru musulmani din punct de vedere religios.

Tamar Samash: Şi pentru creştini.

Balazs Barabas: Exact.

Tamar Samash: Din nou, trebuie să mă întorc în timp câţiva ani. Cel mai important loc pentru evrei, Zidul Plângerii. Timp de ani a fost sub control musulman. Iar evreii nu aveau voie să viziteze acest loc. Incepând din 1967, de când Ierusalim este sub suveranitate israeliană oricine poate veni să se roage, fie la Muntele Templului, fie la mormântul lui Isus, şi bineînţeles, la cel mai sfânt loc pentru evrei. Şi trebuie să vă reamintesc că suntem deschişi, deschidem locurile pentru toată lumea. Ştiţi că evreii nu pot vizita ţări arabe? Nu au voie să meargă la locuri sfânte din ţări arabe, unde au trăit timp de secole. Deci ar trebui să ne reamintim cine închide uşile, şi cine le deschide.

Balazs Barabas: Dar este un cerc vicios. iar în acest cerc vicios, preşedintele Erdogan a spus, de fapt a cerut ca mai mulţi musulmani să viziteze moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, şi şi-a exprimat sprijinul deplin pentru un stat palestinian pe deplin suveran şi independent cu capitala Ierusalimul de est pe baza graniţelor din 1967. Ar fi acest lucru acceptabil pentru Israel?

Tamar Samash: În primul rând nu discutăm cu Erdogan, discutăm cu palestinienii despre situaţia de la faţa locului. Iar preşedintele palestinian Mahmud Abbas a spus că evreii nu trebuie lăsaţi să meargă la Muntele Templului. Vă reamintesc: era Muntele Templului înainte să fie Al-Aqsa. Deci "evreii nu pot merge acolo pentru că întinează locul cu încălţările lor murdare". Nu este un mod de a avansa spre o soluţie paşnică. Iar Ierusalimul a fost Ierusalim şi în timpul celor 20 de ani de dominaţie iordaniană. De ce nu au făcut Ierusalimul capitală atunci, de ce vin acum şi contestă dreptul Israelului de a avea o capitală în Ierusalim? Suntem gata să discutăm posibilitatea unei împărţiri. Am fost deschişi să împărţim teritoriul. Când a fost semnată declaraţia Balfour iar locul era mandatat autorităţilor britanice, tot teritoriul a fost destinat evreilor. Apoi în 1948 s-a elaborat un plan de împărţire, deci noi am acceptat împărţirea. Ei nu. Şi de fiecare dată când există o propunere pe care noi o acceptăm, ei o refuză. In 2000 aproape am ajuns la un acord, inclusiv asupra Ierusalimului, iar Yasser Arafat l-a refuzat. Deci e foarte dificil pentru israelieni să aibă încredere acum, după 69 de ani, în vecinii săi. Avem un acord bun cu Egipt şi Iordania, şi sperăm sincer că vom reuşi şi cu palestinienii.

Balazs Barabas: Dacă ne depărtăm de Ierusalim către graniţa cu Siria, aş vrea să-l citez...

Tamar Samash: Da, ştiu că e o chestiune dificilă.

Balazs Barabas: Aş vrea să-l citez pe Amos Yadlin, fostul şef al serviciilor de informaţii ale armatei, care a spus de curând că problema strategică este că prin intervenţia Rusiei în Siria, Assad a devenit mai puternic, iar Iran şi Hezbollah au intrat pe acest teren. Ei sunt inamicii noştri cei mai răi. Înseamnă această declaraţie că israel se pregăteşte să intervină mai...

Tamar Samash: Nu. Nu intenţionăm să intervenim în Siria. Nu. Avem o înţelegere cu ruşii despre cum se vor derula lucrurile acolo. Ne îngrijorează Hezbollah şi Iran. Dar nu avem absolut nicio intenţie de a intra în Siria, dacă nu suntem atacaţi. Da, din când în când ajung obuze pe teritoriul israelian, ripostăm imediat, dar atât. Pe de altă parte, nu vrem să intervenim, dar nu putem lăsa oameni să moară, să fie răniţi la graniţa noastră şi să nu-i ajutăm. De aceea am deschis spitale militare la graniţa cu Siria unde sute de sirieni primesc îngrijiri medicale de "cel mai rău inamic", Israel.

Balazs Barabas: Dar de curând a avut loc un atac cu substanţe chimice în Siria, ceea ce readuce amintiri foarte dureroase pentru israelieni. Nu ar trebui să existe empatie pentru victimele acestor atacuri?

Tamar Samash: Bineînţeles. Dar încă o dată: nu vrem să intervenim militar. Nu este treaba noastră, nu este războiul nostru, şi nu vrem să ne amestecăm în aceste războaie interne, religioase, musulmane.

Balazs Barabas: Ministrul apărării Avigdor Liberman şi a exprimat clar că Israel nu va tolera concentrarea de forţe iraniene şi Hezbollah pe înălţimile Golan. Care a fost răspunsul Rusiei?

Tamar Samash: Ar trebui să-i întrebaţi pe ruşi sau pe ministrul nostru. Dar lucrurile au fost exprimate foarte clar. Acum Rusia este graniţa noastră. A ajuns mai aproape de noi. Deci trebuie să ne înţelegem cu forţele militare ruse ca să nu existe confruntări şi ei ştiu foarte bine poziţia noastră faţă de Iran şi armele chimice şi sunt conştienţi că nu le vom tolera.

Balazs Barabas: Dar există semne că Rusia ia în considerare interesele Israelului?

Tamar Samash: Da, da, absolut.

Balazs Barabas: Să ne întoarcem la cooperarea româno-israeliană, primul ministru Sorin Grindeanu a avut o vizită recentă în Israel, în cursul căreia s-a întâlnit cu dl. Lieberman, cu prim ministrul israelian şi cu preşedintele. Deci au avut loc discuţii intense între cele două părţi. Având în vedere cooperarea foarte bună între Israel şi România, care au fost rezultatele acestor discuţii?

Tamar Samash: În primul rând, este vorba de prima vizită a dlui Grindeanu în afara ţării şi prima vizită în Israel, nu a mai fost acolo. A fost important să simtă sensibilităţile din Israel. A făcut o vizită la Yad Vashem, la memorialul Holocaust. Cred că este important ca oamenii nu doar să audă sau să citească despre Holocaust, dar să şi vadă ce înseamnă pentru noi. Apoi, la un nivel mai concret, avem relaţii bune, dar pot fi şi mai bune, mai ales pe plan economic. România are un potenţial mare, uriaş chiar pentru schimnburi comerciale cu Israel, care nu este exploatat. Iar întâlnirile pe care dl. Grindeanu, ministrul economiei şi ministrul apărării le-au avut cu miniştrii noştri au fost foarte reuşite. Cei doi miniştri ai economiei au decis să aibă mai multe întâlniri pe viitor, s-au semnat acorduri şi memorandumuri, deci lucrurile încep să se mişte. Partea română a semnalat că a rezervat fonduri pentru echipamente militare şi pentru proiecte militare deci cred că a fost o întâlnire foarte reuşită şi va continua.

Balazs Barabas: Aceasta înseamnă că România are în vedere cumpărarea de arme de la Israel?

Tamar Samash: Este încă devreme de spus, dar cred că Israel şi România au multe de discutat pe această temă.

Balazs Barabas: Care sunt paşii următori în această chestiune?

Tamar Samash: Stabilirea priorităţilor, a modului în care cooperarea se poate realiza. E vorba de o primă întâlnire, dar cred că există deschidere de ambele părţi pentru a vedea ce avantaj material poate aduce României.

Balazs Barabas: Iar următoarea întâlnire va avea loc anul acesta?

Tamar Samash: Da. Preconizăm o şedinţă interguvernamentală dar sunt convinsă că vor avea loc şi întâlniri între miniştri care vor aduce rezultate. Ministrul nostru pentru economie se pregăteşte de o vizită în România, sunt în pregătire alte vizite de miniştri în Israel, deci lucrurile se derulează destul de bine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...