Aliații și adversarii SUA din întreaga lume s-au trezit miercuri cu probabilitatea unei administrații Trump 2.0. Mulți dintre aliații occidentali sunt îngrijorați de revenirea republicanului la Casa Albă, care ar putea schimba semnificativ politica americană externă și angajamentul SUA cu diferite națiuni, scrie Axios.
Trump a susținut că va aduce pacea în Ucraina, va pune capăt războiului din Gaza, va restricționa practicile comerciale ale Chinei și va forța aliații să-și plătească „partea echitabilă” în NATO.
Primul mandat al lui Trump a fost un șoc pentru NATO
Trump a avut relații controversate cu mulți lideri europeni și și-a exprimat disprețul față de UE, Națiunile Unite, NATO și alte instituții.
În același timp, el a încercat să construiască relații bune cu liderii adversarilor americani, inclusiv cu președintele rus Vladimir Putin, președintele chinez Xi Jinping și liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Când președintele Biden și-a preluat funcția, s-a distanțat imediat de autocrații străini și a reaprins relațiile cu aliații democratici.
Majoritatea europenilor voiau ca echipa Harris să câștige
Cu o zi înainte de alegerile prezidențiale din SUA, un ONG european a publicat un raport care a constatat că opinia publică din majoritatea țărilor europene a favorizat puternic o victorie a lui Harris.
Raportul reflectă probabil și punctele de vedere ale liderilor europeni, pentru care principala preocupare cu privire la Trump este opoziția sa față de ajutorul militar al SUA pentru Ucraina.
Citește și Alegeri SUA 2024: Candidații la prezidențiale l-au felicitat pe Trump. Mesajele transmise de Ciolacu, Ciucă, Simion, Geoană și Lasconi
Rușii au prezis întoarcerea lui Trump, alături de respondenți din câteva state din estul Europei, precum Ungaria. Premierul ungar Viktor Orban, un aliat cheie al lui Trump, dar un ghimpe pentru Bruxelles, a fost primul lider străin care l-a felicitat pe Trump.
Israelienii l-au preferat pe Trump
La scurt timp după Orban a venit un alt aliat cheie al lui Trump: premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a tratat-o pe vicepreședinta Kamala Harris cu suspiciune profundă.
Ultimele sondaje au arătat că israelienii l-au preferat în mod covârșitor pe Trump față de Harris.
Primul mandat al lui Trump s-a încheiat cu o ceartă între el și Netanyahu, dar în ultimele luni cei doi au îngropat securea și au vorbit frecvent la telefon.
Iranul spera la o victorie a Kamalei Harris
Liderii arabi, în special cei din Golf, au avut o relație foarte strânsă cu Trump în timpul primului său mandat și, de asemenea, sperau la o revenire.
Dar liderii iranieni nu împărtășesc acest sentiment. Serviciile de informații americane spun că iranienii au complotat pentru asasinarea lui Donald Trump.
Noul președinte iranian Masoud Pezeshkian a sperat că o victorie a Kamalei Harris va redeschide calea către un acord cu SUA care ar ridica unele dintre sancțiunile care paralizează economia Iranului.
Miercuri, chiar și liderii cărora nu le place Trump au declarat că vor încerca să stabilească relații de lucru puternice cu noua administrație.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat rapid pe Trump miercuri dimineața devreme pentru „victoria electorală impresionantă”.
Editor : M.I.