Alegeri cu rezultat strâns în Israel. Potrivit rezultatelor parțiale, nu există un câștigător clar al scrutinului dintre actualul premier Benjamin Netanyahu și rivalul său: fostul general Benny Gantz.
Actualizare 09.40 Cu 97% din voturi numărate, partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu şi Partidul Albastru şi Alb al rivalului său Benny Gantz au obţinut 35 de locuri fiecare în Knesset, însă Netanyahu este favorit pentru a forma un guvern de dreapta, potrivit Times of Israel, citat de News.ro.
Actualizare 23.20. ”Blocul de dreapta condus de Likud a obţinut o victorie clară”, a declarat Benjamin Netanyahu, evocând formarea unui Guvern.
”Le mulţumesc cetăţenilor Israelului pentru încredere”, a declarat el, citat de The Associated Press.
Rivalul său, Benny Gantz şi Yair Lapid (centru) au exclamat ”Noi am câştigat!”, apreciind că ”aceste alegeri au un învingător clar şi un perdant clar”.
”Publicul israelian şi-a spus cuvântul”, au apreciat ei, citaţi de AP.
”Preşedintele poate să vadă imginea şi trebuie să pună învingătorul să formeze viitorul Guvern. Nu există altă opţiune”, au adăugat ei.
Ambele tabere au anunţat că le vor cere aliaţilor lor să-i ajute să formeze o coaliţie de guvernare.
Exit-poll-urile din Israel arată că nu va fi un câștigător clar al alegerilor generale, transmite BBC.
Alianţa de centru Albastru şi Alb, condusă de fostul general Benny Gantz, este dată să câștige alegerile: cu 37 de locuri dintre cele 120 de locuri din Knesset, în timp ce Likud, partidul de dreapta al premierului Benjamin Netanyahu, ar câștiga 36 de locuri.
Ambii candidați au clamat victoria, însă presa locală afirmă că partidele de dreapta apropiate lui Netanyahu ar putea să formeze o coaliție de guvernare.
Benny Gantz, politician cu origini româneşti
Premierul Benjamin Netanyahu încearcă să obţină al cincilea mandat, deși este vizat de acuzaţii de corupţie.
Benny Gantz, liderul alianţei de centru Albastru şi Alb, s-a concentrat în campanie pe elemente-cheie precum securitatea şi a promis o clasă politică mai curată. Fost şef de stat major al Armatei Israeliene, el este un politician cu origini româneşti, tatăl acestuia fiind născut în România.
Niciun partid nu a câştigat vreodată majoritatea în Parlamentul Israelului, aşa că, de îndată ce rezultatele parţiale vor fi publicate, negocierile vor începe pentru crearea unei coaliţii de guvernare.
Sondajele de opinie înainte de alegeri arătau că cele două partide sunt foarte apropiate, ambele urmând să câştige peste 30 de locuri. În sistemul israelian, avantajul rămâne de partea lui Netanyahu, cel care rămâne favorit pentru a forma o nouă coaliţie de guvernare, conform jurnalistului BBC Tom Bateman.
Într-o decizie criticată masiv, Netanyahu a creat un acord în februarie prin care candidaţii de la un partid de extremă-dreapta pot ajunge mult mai uşor în Parlament.
La un miting din Ierusalim de luni, Nentanyahu le-a transmis susţinătorilor Likud să fie activi şi să fie prezenţi la urne. El a avertizat că rivalii „de stânga” ar putea câştiga.
Actualul premier a încercat să ajungă şi la baza de votanţi de dreapta care este din ce în ce mai mare prin mesaje ferme cu privire la securitate şi un anunţ semnificativ în ultimele zile – el a informat că dacă va câştiga alegerile, va anexa aşezările israeliene din Cisiordania. Acestea sunt considerate ca fiind ilegale sub dreptul internaţional, deşi Israelul neagă acest lucru.
Netanyahu a fost pus sub cauzare privind corupţia şi a tensionat relaţiile cu militanţii palestinieni în Fâşia Gaza. Netanyahu neagă acuzaţiile de corupţie şi susţine că este victima unei „vânători de vrăjitoare” pentru a influenţa alegerile.