În 2011, pâinea a fost unul dintre simbolurile revoluțiilor Primăverii Arabe, mai ales în Egipt și Tunisia. Scumpirea cerealelor la nivel mondial, provocată de recoltele slabe și restricțiile pe exporturi impuse de țările agricole, au lovit în plin statele importatoare de alimente.
Acum, pâinea vândută în Egipt are în componență foarte mult grâu românesc. Anul acesta recolta din țara noastră a fost bună, în ciuda secetei. Însă, un an agricol prost în România poate provoca neliniște socială în regiunile sărace unde ajunge grâul de export din țara noastră. Mai ales dacă anul este slab și în celelalte regiuni agricole ale lumii. Nu sunt multe. O mare parte din producția mondială de grâu, porumb, soia și orez vine din Statele Unite, sudul Brazilei, zona râului Gange și sud-estul Chinei. Ceva mai mică, dar totuși importantă pentru agricultura mondială este și zona Mării Negre.
O recenta analiză realizată de guvernul Marii Britanii arată că această concentrare a agriculturii mondiale în câteva regiuni crește riscul unei crize alimentare. Pentru că sunt șanse destul de mari ca într-un an toate acele zone să fie lovite de secetă sau inundații. Odată cu schimbările climatice a crescut probabilitatea apariției unor condiții meteorologice nefaste la nivelul întregului glob.
Iar crizele alimentare se simt diferit de la o țară la alta. În Occident populația își permite o scumpire a alimentelor, pentru că mâncarea are o pondere mai mică în bugetul familiei. În țările sărace orice creștere a prețurilor este o lovitură greu de suportat.
În Siria, revoluția Primăverii Arabe s-a terminat într-un război civil între armata regimului Al-Assad și mai multe grupări rebele. Printre ele și Statul Islamic care a ajuns să cucerească suprafețe întinse din Siria și Irak. Un autor al studiului publicat de guvernul Marii Britanii trage concluzia că ascensiunea grupării teroriste este strâns legată de criza alimentară din 2011.
Deocamdată nimeni nu poate spune care vor fi efectele unui nou șoc în agricultura mondială. Însă realizatorii studiului spun că omenirea ar trebui să evite aflarea acestui răspuns. În schimb ar trebui să diversifice producția de alimente la nivel mondial.