©FOTO: Gulliver/GettyImages
În
atentatele de la Bruxelles, revendicate de organizația teroristă Statul Islamic, au fost răniți patru misionari mormoni și un membru al armatei americane a aerului. Departamentul de Stat a refuzat să ofere un bilanț exact al victimelor de naționalitate americană.
Poliția belgiană îl caută intens pe unul dintre presupușii autori ai atentatelor coordonate care au lovit marți aeroportul și metroul din Bruxelles, soldate cu peste 30 de morți și mai mult de 200 de răniți.
Actele teroriste, comise la o oră de vârf, au lovit o capitală europeană considerată până acum mai degrabă un refugiu pentru jihadiști. Scenele de oroare și panică de la aeroportul internațional și din cartierul unde sunt sediile instituțiilor europene au amintit de atentatele de la Madrid din 2004, de la Londra din 2005 sau de la Paris din 2015.
Liderii celor 28 de țări din UE au denunțat la unison un atac împotriva unei societăți deschise și democratice, în timp ce președintele american Barack Obama a transmis, din Cuba, că lumea trebuie să fie unită în fața terorismului.
Turnul Eiffel, World Trade Center și Poarta Brandenburg au fost luminate, marți seara, în culorile drapelului belgian. Iar pe rețelele sociale, imaginea lui Tintin în lacrimi a devenit simbolul Belgiei îndoliate.
Autoritățile au difuzat imagini surprinse de camerele de supraveghere în care trei bărbați împing câte un cărucior cu bagaje. Ei sunt suspecții pentru atentatele comise în jurul orei locale 8:00 (9:00, ora României) la aeroportul Bruxelles-Zaventem. Procurorul federal Frédéric Van Leeuw a declarat că doi dintre ei au fost probabil kamikaze și sunt, prin urmare, morți, însă un al treilea, îmbrăcat în vestă și cămașă de culoare deschisă, cu ochelari și pălărie neagră, este intens căutat.