ACTUALIZARE. Grecia urmează să reia mâine negocierile cu zona euro, în cadrul reuniunii Eurogroup, relatează AFP.
Guvernul de la Atena se aşteaptă să ajungă la o înţelegere cu creditorii în câteva ore. Liderii greci nu îşi schimbă însă tonul.
„Toţi împreună am reuşit să scriem o pagină în istoria modernă a Europei. Am demonstrat că şi în cele mai dificile circumstanţe, democraţia nu poate fi şantajată. Sunt conştient că mandatul pe care l-am primit nu înseamnă să ne rupem de Europa, ci este un mandat pentru întărirea poziţiei de negociere ca să căutăm o soluţie viabilă. De această dată, chestiunea datoriei va fi pe masa negocierilor. Până şi FMI a recunoscut asta în ultimul său raport”, a spus premierul Alexis Tsipras.
„Din păcate, în ultimele cinci luni s-a dovedit că creditorii ne-au respins orice negocieri substanţiale. De la început au plănuit să închidă băncile noastre ca să ne umilească pe două fronturi. Frontul austerităţii şi frontul datoriei nesustenabile. Europa, a cărei inimă bate în Grecia, a început să-şi vindece rănile, rănile noastre. Acest "NU" este un mare "DA" pentru o Europă democratică. Este un "NU" pentru imaginea zonei euro ca o cuşcă de fier infinită . Este un "DA" răsunător pentru o zonă euro ca un tărâm al prosperităţii şi justiţiei sociale”, a spus și ministrul demisionar de Finanțe Yanis Varoufakis.
Comisia Europeană consideră că rezultatul referendumului din Grecia va complica mult situaţia pentru statul elen.
„Până în acest moment, Eurogrupul nu a mandatat Comisia Europeană să deschidă negocierile. Pentru a discuta despre noi negocieri sau despre renegocieri avem nevoie, mai întâi, de un mandat din partea Eurogrupului”, a spus Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene.
Fostul premier grec Antonis Samaras, aflat în fruntea campaniei „DA”, şi-a dat demisia din fruntea partidului Noua Democraţie. Fostul lider de la Atena crede că opoziţia de dreapta are nevoie de un suflu nou în faţa extremei stângi.
Rezultatul referendumului a fost sărbătorit în centrul Atenei. Oamenii spun că negocierile cu creditorii se vor purta acum de pe alte poziţii şi speră că nu vor mai fi nevoiţi să îndure noi măsuri de austeritate.
Mii de oameni au ieşit în stradă la Atena pentru a sărbători victoria asupra creditorilor şi a măsurilor de austeritate pe care voiau să le impună Greciei.
Grecii care au votat „NU” la referendum speră că votul lor va avea un impact asupra creditorilor internaţionali care să arate mai multă clemenţă.
„Este un mesaj clar prin care clasa muncitoare, şomerii, tinerii şi oamenii spun că nu mai vor măsuri impuse prin memorandumuri. Cred că este un mesaj dur că nu acceptăm această politică neocolonială în Uniunea Europeană”, spune un grec care a votat „NU”.
Chiar dacă votul a fost covârşitor contra austerităţii, viitorul ţării este incert.