Afganistanul a invitat duminică ţările Uniunii Europene să suspende în următoarele trei luni expulzarea solicitanţilor de azil afgani ale căror cereri au fost respinse din cauza intensificării confruntărilor pe teritoriul ţării în contextul unei ofensive virulente din partea talibanilor, relatează EFE şi AFP.
Guvernul afgan declară că a decis să nu mai accepte „returnări forţate” de migranţi din ţări UE sau din ţări din afara Uniunii Europene cu care Kabulul a încheiat acorduri de cooperare în materie de migraţie.
În iunie, premierul italian Mario Draghi şi-a exprimat temerile privind un aflux de migranţi afgani după retragerea definitivă a forţelor străine din Afganistan, care ar urma să fie finalizată până la 31 august, şi a cerut UE „să pună frâu fluxului imigraţiei ilegale”.
„Escaladarea violenţelor din partea grupării teroriste talibane în ţară şi propagarea celui de-al treilea val al coronavirusului au generat importante tulburări economice şi sociale, generând îngrijorare şi totodată probleme poporului afgan”, afirmă Ministerul afgan pentru problemele refugiaţilor şi repatrierilor într-un comunicat publicat sâmbătă.
Ministerul consideră că „situaţia actuală din ţară nu este potrivită pentru returnarea forţată a migranţilor afgani”.
„Ţările gazdă trebuie să se abţină de la expulzarea forţată a refugiaţilor afgani din 9 iulie pentru următoarele trei luni”, declară ministerul citat, fără a furniza cifre privind numărul afganilor care s-au întors recent din Europa.
Un purtător de cuvânt al ministerului menţionat, Reza Baher, a declarat pentru EFE că situaţia de securitate s-a înrăutăţit în ultimele luni din cauza ofensivei talibane şi a retragerii trupelor americane.
„Situaţia de securitate în Afganistan nu este favorabilă şi un număr mare de cetăţeni care au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele din calea violenţelor încearcă acum să plece în alte state”, a spus el.
În ultimii doi ani de conflict, aproximativ 5 milioane de afgani au fost nevoiţi să-şi părăsească locurile natale
Conform datelor oficiale, în ultimii doi ani de conflict, aproximativ 5 milioane de afgani au fost nevoiţi să-şi părăsească locurile natale, îngroşând numărul celor strămutaţi în interiorul ţării.
„Sperăm să avem un răspuns pozitiv şi să nu mai fim nevoiţi să asistăm la deportări forţate”, a spus Baher, adăugând că autorităţile afgane se tem că afganii expulzaţi îşi vor pierde viaţa în conflict.
Aproximativ 769.000 de afgani se află în prezent în ţări ale Uniunii Europene, printre refugiaţi şi solicitanţi de azil, iar aceştia din urmă reprezintă aproape 30% din numărul total al celor care solicită azil în ţările blocului comunitar, potrivit datelor oficiale ale ministerului citat.
În primele şase luni ale anului 2021, 309 de persoane au fost returnate în Afganistan, dintre care 167 din Germania, notează EFE, potrivit Agerpres.
Talibanii au lansat o ofensivă pe scară largă împotriva forţelor afgane, care până în prezent nu au dat dovadă decât de o slabă rezistenţă, permiţând insurgenţilor să preia controlul asupra unor zone extinse din teritoriul afgan.
Forţele afgane controlează în prezent doar axele principale şi capitalele provinciale, dintre care unele sunt încercuite de insurgenţi, iar mobilizarea recentă a miliţiilor provoacă temeri că ţara se va scufunda într-un nou război civil, comentează AFP.
Editor : Liviu Cojan