Afganii îl aleg pe succesorul președintelui Hamid Karzai, aflat la putere din 22 decembrie 2001

Data publicării:
afganistan campanie electorala cu magarul - 6634816-AFP Mediafax Foto-SHAH Marai

(Președintele în exercițiu, Hamid Karzai)

Abdullah Abdullah

Născut dintr-un tată pashtun şi o mamă tadjică, cele două populaţii principale din Afganistan, Abdullah s-a clasat pe locul al doilea în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2009, obţinând peste 30 la sută din voturi.

El s-a retras în al doilea tur de scrutin, după ce a denunţat fraude masive, ca mulţi observatori de altfel, antrenând de facto realegerea preşedintelui Hamid Karzai.

Răzbunător, a desfăşurat în acest an o campanie energică afirmând că doar fraudarea alegerilor l-ar împiedica să câştige.

Abdullah Abdullah FOTO: AFP/MEDIAFAX

În vârstă de 53 de ani, este un reprezentant al opoziţiei apreciat de liderii occidentali. Fost oftalmolog, a fost purtătorul de cuvânt al comandantului Ahmad Shah Massoud - celebru în cadrul rezistenţei împotriva sovieticilor şi în cadrul regimului taliban, asasinat la 9 septembrie 2001. Ulterior, Abudullah a devenit ministru de Externe în primul Guvern al lui Karzai.

Zalmai Rassoul

În vârstă de 70 de ani, Zalmai Rassoul a fost până în octombrie ministru de Exgerne, funcţie la care a renunţat pentru a se lansa în campania electorală.

Acest paștun apropiat de preşedintele Karzai - căruia i-a fost consilier pentru securitate naţională în perioada 2003-2010 - este considerat de numeroşi observatori drept candidatul puterii, a cărei moşternire politică o revendică.

Zalmai Rassoul a primit în ultimele săptămâni susţinerea altor doi candidaţi, între care Qayum Karzai, fratele mai mare al preşedintelui, dar lipsa lui de charismă politică ar putea să îl coste voturi.

Vorbind curent franceză, engleză, italiană şi arabă, Rassoul a făcut studii de medicină la Paris şi a fost secretar general al ultimului rege afgan, Mohammed Zaher Shah, în timpul exilului acestuia la Roma.

(Afgani, cărând materiale electorale în satele lor)   FOTO: AFP/MEDIAFAX

Ashraf Ghani

Profesor universitar şi economist internaţional respectat, Ghani a demisionat din funcţia de şef al Comitetului de tranziţie, instituţie guvernamentală desemnată să supervizeze tranziţia democratică a Afganistanului, pentru a se lansa în cursa prezidenţială.

În vârstă de 64 de ani, paștun, s-a clasat pe locul al patrulea în primul tur al alegerilor din 2009, cu un scor dezamăgitor de 2,94 la sută din voturi. Dar contrar scrutinului precedent, în care a apărut plafonat, chiar şters, Ghani şi-a desfăşurat campania în sunet de tobe, rostind discursuri înflăcărate la marile reuniuni populare.

Nici fost lider militar, nici politican de meserie, cunoscut pentru încăpățânarea sa, a fost angajat al Băncii Mondiale și este licenţiat al prestigioasei universităţi newyorkeze Columbia. A fost ministru de Finanţe al preşedintelui Karzai între 2002 şi 2004.

El a generat totuşi o polemică atunci când l-a ales drept coechipier pe controversatul Abdul Rasheed Dostum, acuzat că a autorizat masacrarea a sute de deţinuţi afgani în 2001.

Abdul Rasul Sayyaf

Sayyaf este unul dintre cei mai celebri lideri de război afgani. Paștun, cunoscut ca fiind foarte apropiat de Arabia Saudită, s-a remarcat în timpul războiului împotriva ocupaţiei sovietice (1979-1989), înainte de a se alătura Alianţei Nordice a comandantului Massoud în primul război civil (1992-1996).

Miliţiile controlate de Sayyaf, care în prezent are aproape 70 de ani, au fost criticate într-un raport ONU în cazul masacrării a sute de şiiţi din Hazara la Kabul, în 1993.

Sayyaf este prezentat, de asemenea, în raportul comisiei americane privind 11 septembrie drept „mentorul” lui Khaled Sheikh Mohammed, organizatorul autoproclamat al atentatelor din 2001.

Deşi nu este considerat favorit, el ar putea juca un rol important în negocierile ce vor avea loc în cazul unui al doilea tur de scrutin.

Ceilalţi candidaţi

Ceilalţi patru candidaţi sunt Gul Agha Shirzai (om de afaceri, fost guvernator şi lider de război), Hedayat Amin Arsala (fost consilier al preşedintelui Karzai), Qutbuddin Helal (conservator) şi Daud Sultanzoy (fost parlementar).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia după chipul căreia a fost creată Statuia Libertății. Cum arăta muza celui mai cunoscut simbol al...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
kim jong un și vladimir putin își ciocnesc paharele cu vin
Ce îi oferă Putin lui Kim în schimbul soldaților trimiși să lupte în Kursk. „Au fost livrate Coreei de Nord...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...