În pledoaria de deschidere, avocatul autorităţii belgiene de protecţie a datelor a susţinut că practicile Facebook seamănă cu cele ale Agenţiei Naţionale de Securitate, divulgate de Edward Snowden.
Potrivit acuzaţiilor, Facebook i-ar spiona pe internauţi, cu ajutorul cookies-urilor instalate automat de fiecare dată când utilizatorii accesează o pagină cu butoane precum „like” şi „share”, folosite de 13 milioane de site-uri din întreaga lume. Conform legii Uniunii Europene, site-urile trebuie să ceară permisiunea internauţilor înainte de a instala aceste cookie-uri.
Autoritatea belgiană a cerut reţelei să repare această greşeală de urgenţă şi a cerut o amendă de 250.000 de euro pentru fiecare zi în care Facebook nu se conformează.
„Nu vă lăsaţi intimidaţi de Facebook. Acesta va argumenta că cererile noastre nu pot fi implementate doar în Belgia. Dimpotrivă, cererile noastre pot fi implementate foarte bine doar în această ţară”, a spus Frederic Debussere, avocat.
Facebook neagă acuzaţiile.
„Vom dovedi instanţei că această tehnologie îi protejează pe oameni de spam, malware şi alte atacuri, că practicile noastre respectă legile Uniunii Europene”, a spus un purtător de cuvânt al Facebook.
„Ne-am oferit în repetate rânduri să ajutăm autoritatea de protecţie a datelor din Belgia, dar, în schimb, aceasta ne-a chemat în judecată, susţinând că noi facem lucruri pe care nu le facem”, a adăugat purtătorul de cuvânt, citat de The Guardian.
Procesul este urmărit îndeaproape de restul Europei, unde organele de protecţie a datelor au început să pună la îndoială practicile reţelei de socializare.