Prezenţa la urne a fost de 86%, au declarat oficialii de la Nairobi, citaţi de BBC. Principalul său rival, fostul premier Raila Odinga, acuză nereguli în procesul electoral şi va depune cel mai probabil o plângere la Comisia electorală kenyană.
Oficialii Comisiei Electorale Independente arată însă că procesul, deşi dificil şi complex, s-a desfăşurat în deplină transparenţă şi demonstrează credibilitate. S-a votat, spun ei, „cu calm şi răbdare”. De asemenea, participarea la vot a fost cea mai mare semnalată de când Kenya este republică independentă.
Curtea Penală Internaţională va judeca procesul în care Uhuru Kenyatta este acuzat că a provocat violenţele ce au urmat alegerilor din 2007. Atunci, liderul opoziţiei,Raila Odinga, şi şeful statului,Mwai Kibaki, s-au declarat amândoi învingători. În timpul confruntărilor ce au urmat, au fost ucise peste 1000 de persoane, iar circa 600.000 au fost nevoite să se refugieze.
La doar un pas de un război civil, după luni de zile, liderii politici au găsit soluţia unei guvernări de coaliţie: Kibaki a rămas preşedinte, iar Odinga a fost desemnat premier.
Uhuru Kenyatta este fiul lui Jomo Kenyatta, care a fost primul preşedinte al Keniei independente, între 1964 şi 1978. La aproape jumătate de secol de la venirea la putere a tatălui său, Uhuru Kenyatta va fi al patrulea şef de stat kenyan.
Potrivit Transparency International, statul african este considerat printre cele mai corupte din lume. În 2003, Organizaţia Naţiunilor Unite estima că 3,3 milioane de kenyeni erau în pericol de a muri de foame din cauza secetei din estul Africii.