Potrivit organizaţiilor internaţionale care se ocupă cu studierea conflictelor, în lume sunt peste 56 de războaie în desfăşurare. Cel mai apropiat de ţara noastră se află în Ucraina. Conflictul din ţara vecină a izbucnit la începutul anului trecut, o dată cu anexarea Crimeei de către Rusia.
Acolo, lupta se poartă între guvernul proeuropean de la Kiev şi separatiştii proruşi din estul ţării. Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, opt mii de oameni şi-au pierdut viaţa în urma acestor confruntări.
Unele dintre cele mai sângeroase şi lungi conflicte sunt în plină desfăşurare în Asia de sud-est. Poate că cel mai intens război din lume se poartă însă în Afganistan. A început în 1978, a continuat în 1979 cu intervenţia armatei sovietice şi se desfăşoară şi astăzi când lupta se duce între guvernul afgan și NATO, pe de o parte, şi grupările de insurgenţi fundamentalişti pe de altă parte. Bilanţul: peste un milion şi jumătate de morţi.
În aceeaşi regiune, un alt conflict sângeros are loc în Pakistan începând cu anii 80. Guvernul de la Islamabad se luptă cu organizaţiile teroriste din nod-vestul ţării. Potrivit ONU, în aceste confruntări au murit peste 80 de mii de oameni. Alţi trei milioane au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele.
Lupte interminabile se duc şi în Orientul Mijlociu. În ultimii 12 ani, peste 300 de mii de oameni şi-au pierdut viaţa în Irak. Acum, guvernul de la Bagdad, susţinut de NATO şi Statele Unite, se luptă cu organizaţia Stat Islamic care controlează regiuni importante din ţară.
Un alt conflict major este între Israel şi grupările de militanţi din Fâşia Gaza. Primele lupte s-au purtat în 1948 şi continuă până în zilele noastre. Bilanţul morţilor depăşeşte 30 de mii. Numai anul trecut, conflictul dintre cele două părţi s-a soldat cu 2.300 de morţi.
Conflictul momentului se duce, însă, în Siria. Peste 20 de grupări fundamentaliste, alte câteva organizaţii de rebeli moderaţi şi guvernul condus de preşedintele Bashar al Assad se luptă de aproape cinci ani pentru putere. Tot în Siria îşi află centrul de putere şi teroriştii de la Statul Islamic, bombardaţi de o coaliţie internaţională condusă de SUA, dar, mai nou, şi de către Rusia. ONU susţine că peste 220 de mii de oameni au murit, iar alte şase milioane de persoane au fost nevoite să se refugieze.
De ani buni, conflicte se duc şi pe continentul sud-american. De exemplu, Columbia se luptă din 1964 cu grupări paramilitare şi de gherilă. Cea mai de temut se numeşte FARC - Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei. Bilanţul în urma acestor confruntări este de 200 de mii de morţi şi cinci milioane de refugiaţi.