Acord pentru un guvern minoritar la Chișinău. Primul efect: a fost ales președintele Parlamentului. Cu sprijin de la comuniști

Data publicării:
filat si lupu semnand - fb filat

 

ACTUALIZARE 19:07  Deputatul PD Andrian Candu a fost ales în funcția de președinte al Parlamentului. Pentru candidatura sa au votat 59 de deputați PLDM-PD și PCRM, transmite UNIMEDIA.

Un deputat, din cei 60 care au participat, a votat contra alegerii lui Candu în funcția de președinte al Parlamentului.

Liliana Palihovici (PLDM) și Vladimir Vitiuc (Partidul Comuniștilor) au fost aleși în funcția de vicepreședinți ai Parlamentului.

UNIMEDIA precizează că vineri a fost cea de a treia încercare de alegere a șefului Legislativului. Deputații s-au întrunit în trei ședințe consecutive, dar pentru că nu se reușea crearea unei majorități parlamentare, procesul de alegere a conducerii Parlamentului a fost amânat de fiecare dată.


FOTO: Facebook Marian Lupu

Ne cerem scuze în fața cetățenilor pentru că aceste negocieri au fost de durată”, a declarat liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, într-o conferință de presă susținută alături de Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova. Cei doi au au anunțat că partidele lor au format o alianță politică, Alianța pentru o Moldovă Europeană, care va furniza un guvern minoritar.

Sperăm că vom pune capăt unei perioade de incertitudine. Timpul pentru vorbe, declarații a trecut. A venit timpul pentru acțiune”, a mai spus Marian Lupu. „Să ne fie într-un ceas bun și să ne ajute Dumnezeu!”, a încheiat liderul PD.

Marele absent al acestei coaliţii pro-europene de la Chişinău va fi Partidul Liberal, care a refuzat să mai intre la guvernare. Motivul, potrivit liderului liberal Mihai Ghimpu, este faptul că democraţii nu vor un procuror european pentru Republica Moldova.

Forțele politice din Parlament

Cele două partide care formează noua alianţă de guvernare, PDM şi PLDM, au împreună doar 42 mandate din cele 101 cât are legislativul de la Chişinău. PLDM dispune de 23 de mandate, PDM - 19, în timp ce liberalii au 13 mandate. Împreună, dacă cele trei partide proeuropene ar fi ajuns la un acord de guvernare, ar fi avut 55 de mandate, ceea ce le-ar fi asigurat majoritatea simplă în Parlament. Alegerile legislative au avut loc la 30 noiembrie 2014 și nu au ajutat la limpezirea peisajului politic de la Chișinău.

(Jurnalista Rita Ursalovschi, de la televiziunea Publika TV din Republica Moldova a explicat la Digi24 cum s-a ajuns la un guvern minoritar și cine îi va susține tacit în Parlament pe proeuropeni)

PLDM, PD și PL au format Alianța pentru Integrare Europeană începând din 2009, când au ajuns la putere în urma a ceea ce presa internațională a numit „Revoluția Twitter” de la Chișinău. Atunci, mii de oameni au contestat în stradă rezultatul alegerilor prin care comuniștii lui Voronin ar fi fost reconfirmați la guvernare. S-au organizat alegeri anticipate, în urma cărora au ieșit învingătoare cele trei partide proeuropene. Ele au constituit o alianță și au guvernat țara imprimându-i o direcție proeuropeană accentuată, care s-a materializat, anul trecut, cu semnarea unui Acord de asociere cu Uniunea Europeană și cu ridicarea obligativității vizelor pentru cetățenii moldoveni.

În cei cinci ani de guvernare au existat adesea tensiuni în rândul celor trei partide aflate la guvernare, tensiuni care acum nu au mai permis reînnoirea pactului politic între toate cele trei forțe proeuropene de la Chișinău.

Celelalte două partide reprezentante acum în Legislativ sunt Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon (considerat prorus), care are cele mai multe mandate, 25, și Partidul Comuniștilor, condus de fostul președinte al țării Vladimir Voronin, care dispune de 21 de fotolii parlamentare.

Vlad Filat recunoaşte că guvernarea cu un executiv minoritar este dificilă, dar crede că nu este imposibilă. „Eu cred că prin muncă, prin dialog și prin convingere vom reuși în Parlamentul Republicii Moldova să promovăm toate acele reforme necesare pentru ca Republica Moldova să-și continue parcursul său european, iar cetățenii Republicii Moldova să poată beneficia de cât mai multe drepturi, libertăți și bunăstare”, a declarat el.

La rândul său, liderul PD, Marian Lupu, a subliniat că apreciază „responsabilitatea” și „bărbăția” de care au dat dovadă colegii de la PLDM, pentru ca împreună să asigure guvernarea în Republica Moldova. „Avem o conjunctură internă și regională deloc ușoară”, a punctat Lupu.

Liderul PDM, Marian Lupu, şi preşedintele PLDM, Vlad Filat, au semnat apoi, în fața presei, acordul de constituire a alianţei de guvernare.

După ce va fi semnat „Acordul politic pentru constituirea și funcționarea Alianței pentru Moldova Europeană”, cele două partide vor trece la procedura de alegere a organelor de conducere a Parlamentului și abia apoi va fi învestit noul guvern.

Alegerea președintelui Parlamentului, conform regulamentului, se desfășoară prin vot secret. Pentru alegerea lui Andrian Candu, candidatul Alianței pentru această funcție, este nevoie de votul majorității deputaților aleși, adică 51 de voturi.

Partidul Socialiștilor și Partidul Liberal au anunțat că nu vor participa la alegerea speakerului Parlamentului și nu vor intra în cabina de vot, relatează Unimedia.

Citiți și: 

Dan Dungaciu: Dacă la Chișinău se va forma o coaliție cu comuniștii, pentru România vor urma ani extrem de complicați
Confirmare de la Cotroceni. Vizita lui Klaus Iohannis în Republica Moldova a fost amânată
SURSE: Victor Ponta și-a anulat vizita la Chișinău



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”