Acord nuclear fără SUA | Cum au reacționat UE, Rusia și Israelul
Data actualizării: Data publicării:
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat marţi că Uniunea Europeană va avea „o reacţie unitară” la decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul şi de a reintroduce sancţiuni împotriva regimului de la Teheran, transmite Reuters. Tusk a afirmat că liderii celor 28 de state membre ale UE vor discuta subiectul la Sofia, miercuri şi joi.
ACTUALIZARE 23.45. Liderii Germaniei, Franţei şi Regatului Unit au dat publicităţii marţi o declaraţie comună prin care afirmă că aceste ţări rămân părţi în acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul.
„Noi, E3, rămânen părţi în JCPOA (n. red. - Joint Commprehensive Plan of Action)”, se arată în declaraţia semnată de cancelarul german, Angela Merkel, de preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi de premierul britanic, Theresa May. "Guvernele noastre rămân angajate în asigurarea menţinerii acordului şi vor colabora cu toate părţile rămase în acord pentru a asigura menţinerea situaţiei", adaugă documentul.
Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, anunţase deja că Uniunea este "hotărâtă să menţină" acordul din 2015, prin care Iranul a acceptat să îşi îngheţe programul nuclear, în schimbul ridicării unor sancţiuni, informează AFP.
Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a afirmat că deocamdată ţara sa va respecta acordul chiar şi fără participarea SUA, dar după ce va discuta cu celelalte părţi semnatare - Rusia, China, Regatul Unit şi Germania - ar putea să îşi reia programul nuclear.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a scris pe Twitter că "Franţa, Germania şi Regatul Unit regretă decizia SUA de a se retrage din JCPOA (n. red. - acronim al denumirii oficiale a acordului cu Iranul - n. red. ). Este în joc regimul de neproliferare nucleară", citează DPA.
John Bolton, consilier naţional pentru securitate al preşedintelui SUA, a anunţat că intenţionează să discute miercuri paşii următori cu omologii săi de la Londra, Paris şi Berlin.
Dimitri Polianski, adjunct al reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, a comunicat reacţia Moscovei la anunţul făcut de Trump: dezamăgire, dar nu surpriză.
Arabia Saudită şi Israelul au salutat decizia de la Washington. Televiziunea de stat de la Riad a arătat că "Iranul a folosit câştigurile economice de pe urma ridicării sancţiunilor pentru a-şi continua activităţile de destabilizare a regiunii". Premierul isralian, Benjamin Netanyahu, a afirmat că "Israelul susţine în totalitate decizia curajoasă a preşedintelui Trump de a respinge acordul nuclear dezastruos".
Turcia, prin ministrul economiei, Nihat Zeybekci, a făcut cunoscut că îşi va desfăşura propriul comerţ cu Iranul şi "nu va da socoteală nimănui pentru asta".