Imagini în direct din Hong Kong
Casa Albă a declarat că urmăreşte cu atenţie situaţia din Hong Kong şi susţine aspiraţiile cetăţenilor de acolo, dar îndeamnă autorităţile, cât şi protestatarii, să acţioneze cu calm şi reţinere.
„Credem într-o societate deschisă cu un grad ridicat de autonomie şi un guvern care să respecte domnia legii. Aceste lucruri sunt esenţiale pentru stabilitate şi prosperitatea Hong Kong-ului”, a spus Josh Earnest, secretarul de presă al Casei Albe.
Mişcarea pro-democraţie, începută de tineri, a reuşit să obţină sprijin în întreaga societate din Hong Kong, inclusiv din partea mediului de afaceri.
(VIDEO. Imagini spectaculoase filmate cu o dronă, de la manifestaţiile de ieri)
„Dacă nu putem să-i susţinem pe aceşti copii, suntem doar bani, nu oameni. Aceşti copii sunt minunaţi, au făcut o treabă bună”, a argumentat Jimmy Lai, miliardar din Hong Kong.
Totuşi, unii lideri politici trag un semnal de alarmă asupra riscurilor unei astfel de acţiuni.
„Suntem parte a Chinei. Trebuie să respectăm cadrul legislativ oferit de mini-constituţia noastră. Nu are nici un sens să provocăm confruntări între patria mamă şi noi”, a spus Regina Ip, legislator din Hong Kong.
Studenţii şi-au stabilit cartierul general în faţa primăriei din Hong Kong, dar au ocupat şi un cartier comercial şi o zonă rezidenţială.
Cea mai mare revoltă din Hong Kong din ultimii 17 ani a blocat aproape complet activitatea în regiunea autonomă. Şcolile au fost închise, iar mai multe companii şi-au suspendat lucrul.
„Este un protest cu totul şi cu totul atipic: studenţii nu recurg la nicio formă de violenţă, împart mâncare şi apă celor care se află în piaţă şi strâng după ei orice urmă de mizerie”, a spus Florin Şerban, doctorand în Hong Kong, la Digi24.
Peste 50 de oameni au fost răniţi în ultimele zile cursul confruntărilor cu forţele de ordine care au folosit tunuri cu apă, gaze lacrimogene şi sprayuri cu piper.