Mort de muncă. Un bărbat de 30 de ani a lucrat 104 zile cu doar una liberă și a murit după ce i-au cedat organele interne

Data actualizării: Data publicării:
Construcții în China. Foto/ Shutterstock
Construcții în China. Foto/ Shutterstock

Cultura muncii excesive din China este din nou pusă sub semnul întrebării, după ce un bărbat în vârstă de 30 de ani din estul Chinei a murit după 104 zile consecutive de lucru cu o singură zi de odihnă. Organele i-au cedat, și în cele din urmă a murit. O instanță din provincia Zhejiang a decis că firma angajatoare este responsabilă în proporție de 20% pentru moartea bărbatului, care a fost identificat drept A'bao, scrie Guangzhou Daily, preluat de scmp.com.

Instanța a constatat că A'bao a murit din cauza insuficienței multiple a organelor ca urmare a unei infecții pneumococice, adesea în legătură cu un sistem imunitar slăbit.

Incidentul a stârnit indignare generală în China și a declanșat o discuție despre modul în care sunt tratați lucrătorii în țară.

În luna februarie a anului trecut, A'bao a semnat un contract pentru a lucra ca zugrav pentru o companie al cărei nume nu a fost dezvăluit de instanță. Contractul ar fi trebuit să dureze până în luna ianuarie a acestui an. Ulterior, el a fost repartizat pentru un proiect în Zhoushan, în provincia Zhejiang din estul Chinei.

A'bao a lucrat în fiecare zi timp de 104 zile, din februarie până în mai anul trecut, după semnarea contractului, cu o singură zi de odihnă la 6 aprilie.

La 25 mai, și-a luat o zi liberă pentru că nu se simțea bine și și-a petrecut acea zi odihnindu-se la cămin.

La 28 mai, starea lui A'bao s-a deteriorat rapid. Colegii săi l-au dus de urgență la spital, unde a fost diagnosticat cu o infecție pulmonară și insuficiență respiratorie. A murit la 1 iunie.

Bătălie în instanță

În timpul anchetei inițiale privind decesul său, funcționarii din domeniul securității sociale au declarat că, deoarece trecuseră mai mult de 48 de ore între îmbolnăvirea lui A'bao și decesul său, acesta nu putea fi clasificat drept un accident de muncă.

Familia sa a intentat apoi un proces pentru despăgubiri, invocând neglijența angajatorului.

În replică, compania a susținut că volumul de muncă al lui A'bao era gestionabil și că orele suplimentare au fost voluntare. De asemenea, aceasta a susținut că decesul său a rezultat din probleme de sănătate preexistente și din lipsa unei intervenții medicale în timp util, care i-a agravat starea.

Instanța a stabilit că capacitatea lui A'bao de a lucra timp de 104 zile consecutive a reprezentat o încălcare clară a legislației muncii chineze, care prevede un maxim de 8 ore de lucru pe zi și o medie de 44 de ore pe săptămână.

Instanța a hotărât că încălcarea de către companie a normelor de muncă a jucat un rol semnificativ în deteriorarea sistemului imunitar al lui A'bao și în moartea sa în final, considerând firma responsabilă în proporție de 20% pentru tragedie.

Instanța a acordat familiei o despăgubire totală de 400.000 yuani (56.000 USD), inclusiv 10.000 yuani pentru stresul emoțional cauzat de deces.

Compania a făcut apel la hotărâre, însă Curtea Populară Intermediară din Zhoushan a menținut verdictul inițial în luna august.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu