„A fost cel mai grav atac pe care l-am văzut”. Mărturia unui detectiv care a investigat o crimă rămasă nerezolvată timp de 40 de ani

Data actualizării: Data publicării:
colaj cu doua fotografii vechi cu un barbat si o femeie
Allen Morgan, în 1981, după uciderea soției, Carol Morgan. Foto: Bedfordshire Police

În timp ce un bărbat începe să își ispășească pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru că a comandat uciderea soției sale, acum mai bine de 40 de ani, detectivul care a condus inițial ancheta își aduce aminte cum Allen Morgan a fost mereu suspectul principal, relatează BBC. „A fost cel mai grav atac pe care l-am văzut asupra unei ființe umane, cu siguranță”, povestește detectivul britanic Brian Prickett.

Uciderea lui Carol Morgan l-a bântuit timp de patru decenii pe detectivul care a investigat inițial cazul.

El și echipa sa l-au suspectat mereu pe soțul victimei, dar nu au reușit să demonstreze că Allen Morgan a fost implicat în crimă, iar cazul a rămas ca un „ghimpe în coastă” pentru Prickett, până la obținerea unei noi mărturii prin care s-a putut în sfârșit demonstra că Morgan a comandat ca soția lui să fie ucisă.

Pe data de 13 august 1981, Prickett a intrat într-un magazin din Linslade, Berfordshire, și a văzut cadavrul lui Carol Morgan.

Detectivul, care a ieșit între timp la pensie, descrie scena drept „cel mai grav atac pe care l-am văzut asupra unei ființe umane”.

Morgan (73 de ani) a fost găsit vinovat în luna iunie pentru că a conspirat să își ucidă soția, după ce o echipă nouă de detectivi specializați în cazuri nerezolvate au descoperit un nou martor crucial.

Acum, Morgan a fost condamnat la închisoare pe viață, judecătorul recomandând ca bărbatul să rămână după gratii cel puțin 22 de ani.

Morgan a vrut să pară că soția lui a fost omorâtă în timpul unui jaf

În ziua în care soția lui a murit, Morgan a sunat la poliție susținând că a găsit-o pe soția sa moartă, după ce s-a întors de la cinema cu cei doi copii ai ei.

Procurorii spun că vizita la cinema a fost calea sa de a-și construi un alibi foarte puternic, în timp ce el a plătit un asasin să o omoare pe Carol, care avea 36 de ani, făcând să pară că magazinul lor a fost jefuit.

„Am mers în magazie și am văzut cadavrul lui Carol Morgan și a fost o scenă oribilă”, spune Prickett. „Este la fel de clară în mintea mea așa cum a fost cu în jur de 40 de ani în urmă.”

Pentru Prickett a fost clar încă de la început că are de-a face cu o „crimă deliberată”, rănile pe care victima le suferise fiind „îngrozitoare”.

Morgan a intrat imediat pe lista suspecților. Poliția a stabilit faptul că bărbatul era „afemeiat, arogant și autoritar”. El nu era deloc îngrijorat, așa cum ar fi fost de așteptat din partea unui bărbat care tocmai ce își pierduse soția într-o crimă oribilă.

allen-morgan
Allen Morgan a plătit un asasin să îi omoare soția. Identitatea ucigașului nu s-a aflat nici până azi. Foto: Profimedia Images

Polițiștii au sperat că Morgan se va da de gol singur în timpul interviurilor

Martorii au spus că au văzut un bărbat cu o geantă intrând într-o mașină de oraș și părăsind locul crimei.

Erau, însă, destule dovezi care să indice că Allen Morgan ar putea fi implicat: afacerea de familie nu mergea bine, iar bărbatul nu părea dornic să își salveze căsnicia.

„Nu cred că Allen Morgan știa cât de mult îl suspectam la vremea aceea”, spune Prickett. „Am stat multe ore de vorbă cu el, atât oficial, cât și neoficial, și caracterul său era clar – era agresiv, arogant și plin de el.”

Din cauză că nu puteau demonstra că el este de vină pentru uciderea lui Carol, polițiștii nu i-au prezentat niciodată puținele dovezi pe care le aveau împotriva lui, încurajându-l în schimb să dea cât mai multe interviuri, în speranța că va face o greșeală și se va da singur de gol.

Mărturia care a fost esențială pentru condamnarea lui Morgan

O echipă nouă de detectivi a redeschis cazul în 2018 și a abordat-o pe Jane Bunting, o martoră care la vremea crimei avea doar 17 ani. Ea a oferit dovezi esențiale în procesul lui Morgan.

Bunting a spus că Morgan a întrebat-o dacă un fost iubit de-al ei cunoaște pe cineva care ar putea să o ucidă pe Carol, în timpul unei discuții purtate într-un bar.

Bunting a explicat că nu a oferit această informație când a fost interogată prima oară pentru că simțea că îi este datoare lui Margaret Spooner, care era iubita lui Morgan la acea vreme și cu care acesta s-a căsătorit mai apoi.

Cu toate că acest caz l-a bântuit tot restul vieții, Prickett spune că nu crede că ar fi putut face ceva diferit ca să poată demonstra vinovăția lui Morgan.

Ucigașul lui Carol nu a fost prins niciodată, iar acum poliția speră că Morgan le va oferi detaliile necesare pentru a-l identifica pe cel pe care l-a plătit să îi omoare soția.

„Persoana aceea este încă în libertate. Se poate să avem unele suspiciuni, dar asta probabil rămâne de investigat”, spune Prickett.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Doliu în lumea fotbalului! George a murit la doar 31 de ani! L-au găsit mort în piscina casei sale
Digi FM
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță în fiecare lună. El și fosta soție s-au despărțit după 20 de...
Pro FM
Motivul pentru care Gina Matache s-a băgat în viața Oanei după divorț: „Aveam senzația că am fost deconectată...
Film Now
Brooke Shields își trăiește a doua tinerețe la 59 de ani. Superbă într-o ținută cu crăpătură pe picior...
Adevarul
Piatra de moară a parentingului modern. Concluzia unui medic: „Părinți mai stresați de muci decât românii nu...
Newsweek
Casa de pensii face anuntul așteptat de pensionari. Am virat banii! La ce oră intră vineri pe card?
Digi FM
Radu Vâlcan, urare originală de ziua Adelei Popescu: "O să mă certe că o arăt așa". Ce spunea actrița despre...
Digi World
O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Jennifer Lopez, în costum de baie sau chiar topless, în prima ședință foto îndrăzneață după divorț. Acum știe...
UTV
Vezi cum arata Luca, fiul lui Victor Cornea. Micutul a fost prezent la aniversarea Ellei Burcea Balan