35.000 de cuțite „zombie”, confiscate de poliție de la un magazin angro britanic: Au fost concepute pentru a „ucide și mutila”

Data actualizării: Data publicării:
File photo dated 12/08/16 of examples of 'zombie knives' at a secure police location in Birmingham. Underage teenagers buying knives online remains "a really concerning picture" for police, with illegal dealers selling weapons via social media. The nation
Angroul vinde marca de cuțite Anglo Arms, despre care compania a recunoscut că în 2021 și-a câștigat o „reputație cu bandele criminale”. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Un angro ale cărui arme au fost folosite în mai multe crime din Marea Britanie a fost forțat să predea poliției peste 35.000 de cuțite „zombie” și macete. Autoritățile spun că acestea au fost concepute pentru a „ucide și mutila”.

Scoaterea din circulație a cuțitelor similare cu acesta ar „salva absolut vieți”, potrivit unui ofițer superior de poliție. Conform unei scheme guvernamentale de predare a armelor, angroul „Sporting Wholesale” din Luton va primi o compensație de 10 GBP (58,90 RON) pentru fiecare cuțit, scrie BBC.

Compania a transmis că nu comentează.

Ofițerul Alex House, care conduce departamentul care se ocupă cu acte criminale înfăptuite cu arme albe, la poliția din Bedfordshire, a spus că cuțitele și macetele nu au „alt folos” decât ca arme.

Nu există nicio altă utilizare practică pentru ele”, a spus el pentru BBC. „Dacă te uiți la design, scopul este de a ucide și mutila”, a spus House.

Cuțitele zombie au fost interzise în Marea Britanie din 2016

Cuțitele zombie au fost interzise pentru prima dată în 2016, dar o definiție nouă, mai largă, concepută pentru a interzice mai multe astfel de arme, va intra în vigoare în Anglia și Țara Galilor pe 24 septembrie. Din acel moment, va fi ilegal să deții un cuțit cu o lamă ascuțită mai lungă de 20 cm, dacă are și alte caracteristici, inclusiv:

  • o margine de tăiere zimțată;
  • mai mult de o gaură în lamă;
  • țepi / striații
  • mai mult de două puncte ascuțite în lamă.

Diferitele modele de cuțite au fost verificate pentru a se asigura că îndeplinesc noile criterii de cuțit „zombie”, iar armele vor fi distruse și metalul lor va fi reciclat de o companie specializată.

House a adăugat că a fost o „cantitate uriașă de cuțite”: „Faptul că acum le avem pe toate aici și că vor fi distruse, va salva cu siguranță vieți.”

Magazinul „regretă” că nu mai poate vinde cuțite zombie în Marea Britanie

În cadrul schemei de predare și compensare a Ministerului de Interne, „Sporting Wholesale” ar putea primi mai mult de 350.000 de lire sterline pentru cuțitele sale.

Angroul a importat cuțite în vrac și le vinde comercianților cu amănuntul. Deține marca de cuțite „Anglo Arms”, despre care compania a recunoscut că în 2021 și-a câștigat o „reputație cu bandele criminale”.

Compania a admis la începutul acestui an că „în ultimii cinci până la șase ani infracțiunile cu cuțite au crescut” și a adăugat că a „redus gama Anglo Arms pentru a acoperi doar cuțitele practice și tradiționale”.

Eddy Eliaz este directorul general al companiei și acționar majoritar. Fratele său mai mic, Adam Eliaz, este director și acționar majoritar la „DNA Leisure”, un retailer online, situat pe aceeași zonă industrială. Și DNA Leisure a predat 1.542 de cuțite. Ambele companii au anunțat în iunie că nu vor mai vinde cuțite, după stocul lor actual.

O postare de pe site-ul angroului spunea că „după ce a furnizat tacâmuri și produse de tir cu arcul timp de peste 20 de ani” încetează acum vânzarea acestor articole. Se mai spune că o vânzare finală a produselor urma să fie livrată „dar nu vor fi plasate comenzi noi”. „Totul este destul de regretabil, dar Marea Britanie nu este acum un loc unde aceste articole pot fi vândute în mod deschis”, a continuat postarea.

Cuțite zombie, implicate în mai multe crime din UK

Actiunea vine după ce luna anterioară Rayis Nibeel a fost condamnat pentru uciderea lui Omar Khan la Luton. În 2023, Nibeel cumpărase 79 de cuțite și machete de la „DNA Leisure”, în ciuda faptului că avea doar 16 ani. A folosit un act de identitate al unui membru al familiei pentru a cumpăra armele online în 13 tranzacții separate.

„DNA Leisure” a spus că Nibeel a comis „fraudă”, iar compania a folosit un „curier verificat în funcție de vârstă” pentru a efectua livrările.

Cuțitul care l-a ucis pe Khan a fost vândut ca parte a unei perechi vândute de DNA Leisure, care o descrie drept „set de cuțite cu lamă fixă în stil baionetă Anglo Arms”. În aprilie anul acesta, DNA a vândut un set similar cu 29,95 lire sterline.

O rană provocată de o macetă „Anglo Arms” l-a ucis și pe Gordon Gault, în vârstă de 14 ani, după un atac din noiembrie 2022 la Newcastle. Doi adolescenți au fost condamnați la închisoare pentru ucidere din culpă.

Un alt proces de crimă a stabilit, de asemenea, cum un cuțit „Anglo Arms” a fost folosit pentru a-i înjunghia mortal pe Joshua Clark și Haidar Shah în Halifax, în octombrie 2023.

Doar arma folosită la uciderea lui Omar Khan este scoasă în afara legii și au existat critici că noua interdicție, care a fost concepută de guvernul conservator anterior, nu merge suficient de departe.

Poliția britanică are în vizor și piața neagră unde se vând cuțite zombie

La 9 septembrie, guvernul laburist a organizat un summit pe Downing Street axat pe crimele cu cuțite. A spus că are în vedere o interzicere suplimentară a săbiilor ninja și să îngreuneze cumpărarea de arme periculoase online.

Poliția din Bedfordshire a spus că lucrează și pentru a aborda o piață neagră, care ar putea fi susținută de o interdicție mai strictă. Inspectorul Graham Newton a spus că unele grupuri închise de rețele sociale au fost folosite pentru a aranja vânzări ilegale de cuțite și a promis că detectivii vor fi la fel de „inventivi” pentru a prinde vânzători ilegali.

Trebuie să oprim cuțitele la sursă și apoi să oprim violența pe stradă”, a menționat el.

Si Philbert, un bărbat care lucrează cu autoritățile pentru combaterea criminalității, a spus că mulți tineri care poartă cuțite o fac de frică.

Dacă cuțitele zombie nu ar exista”, a spus Philbert, în vârstă de 49 de ani, „am avea în continuare o problemă cu crimele cu cuțitul. În 9 cazuri din 10 tinerii poartă cuțite de frică. Dacă îi puteți împiedica să ridice un cuțit în primul rând, este mai bine decât să interziceți pur și simplu cuțitele.”

Schema de predare a cuțitelor zombie este deschisă până pe 23 septembrie în UK.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...