Ţinute ostatice vreme de doi ani şi jumătate de cea mai sângeroasă grupare teroristă, 21 de fete din Nigeria şi-au revăzut în sfârşit familiile. O ceremonie emoţionantă a avut loc în capitala ţării pentru a marca întoarcerea lor acasă.
Adolescentele au scăpat din iadul Boko Haram după o înţelegere intermediată de Crucea Roşie şi guvernul elveţian. Au fost aşteptate în capitala nigeriană ca nişte eroine.
„Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au făcut posibilă eliberarea noastră. N-am crezut că o să-mi mai văd părinţii vreodată”, a spus o tânără.
„Nu mi-am imaginat că o să mai apuc această zi, dar cu ajutorul lui Dumnezeu am fost salvate din captivitate”, a adăugat altă fată.
Două sute de copile sunt în continuare sechestrate de gruparea Boko Haram. Autorităţile nigeriene sunt însă încrezătoare că vor putea să obţină foarte curând eliberarea a cel puţin 80 dintre ele.
„Acesta a fost doar primul pas în ceea ce noi credem că va fi eliberarea tuturor fetelor. Am intrat deja în faza a doua, au început negocierile”, a spus ministrul nigerian al Informațiilor, Lai Mohammed.
Militanţii Boko Haram au răpit 220 de eleve dintr-o şcoală din Chibok, localitate din nord-estul Nigeriei, în 2014. Chinurile prin care au trecut şi cruzimea cu care au fost tratate de terorişti au scandalizat comunitatea internaţională.
Chiar şi aşa, în ultimii doi ani şi jumătate, fetele care au reuşit să evadeze din taberele Boko Haram au făcut-o pe cont propriu. Toate apelurile pentru eliberarea lor, venite inclusiv de la prima doamnă a Statelor Unite, au rămas până acum fără ecou.
Americanii au pus o recompensă de şapte milioane de dolari pe capul liderului Boko Haram, Abubakar Shekau. Fără folos, deocamdată. La fel ca idolul său din Asia, liderul grupării Stat Islamic, şeful Boko Haram încearcă să devină şi el un şeic invizibil al Africii.