1,25 milioane de persoane mor anual în accidente rutiere
Data publicării:
Circa 1,25 milioane de persoane mor în fiecare an în urma accidentelor produse în trafic, a anunțat, luni, Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Aceasta avertizează că în cazul în care nu se iau măsuri, numărul evenimentelor rutiere va crește, iar până în 2030 acestea vor reprezenta a șaptea cauză de deces din lume, scrie Agerpres.
90% dintre decese se petrec pe căi de acces din țări cu venit al populației minim sau mediu, iar jumătate dintre aceste persoane sunt „utilizatori vulnerabili ai drumurilor”, precum pietoni, bicicliști și motocicliști. În plus, rănile cauzate de accidentele rutiere sunt principala cauză a morții persoanelor cu vârste între 15 și 29 de ani, mai arată OMS.
De asemenea, între 20 și 50 de milioane de persoane suferă accidente neletale, multe dintre acestea ducând la dizabilități.
„Proaspăt adoptata Agendă pentru Dezvoltare Sustenabilă a stabilit o țintă ambițioasă în ceea ce privește siguranța în trafic, de a înjumătăți numărul global de decese și răniri din cauza accidentelor rutiere până în 2020”, se arată pe site-ul OMS.
Organizația mai arată că „accidentele rutiere cauzează pierderi economice importante victimelor, familiilor acestora și națiunii, ca întreg” și subliniază că, potrivit estimărilor realizate în 2010 de specialiști, accidentele rutiere „taie” circa 3% din PIB-ul țărilor, cifră care în cazul unor state se ridică până la 5%.
Cei mai importanți factori de risc sunt viteza, consumul de alcool, nepurtarea căștilor de protecție și a centurii de siguranță și distragerea atenției șoferilor, aceasta din urmă incluzând și folosirea telefoanelor mobile în timpul condusului.