De Ziua Muncii, sărbătoarea nu a fost cuvântul de ordine în câteva capitale ale lumii în care manifestaţiile de 1 Mai s-au transformat în lupte crâncene de stradă. În Grecia, Spania, Portugalia şi Italia, oamenii s-au adunat sub un drapel comun - opoziţia faţă de austeritate. În schimb, la Moscova, capitala Rusiei, şi la Manila, capitala filipineză, nostalgicii comunismului au ieşit la mitinguri paşnice şi au purtat cu mândrie steaguri roşii şi portrete cu Lenin, Stalin şi Mao.
Grupuri de tineri au incendiat magazine şi s-au bătut cu poliţia în Santiago de Chile, unde marşul proletar de 1 Mai al sindicatelor s-a transformat într-o bătaie generală cu scutierii. Ulterior, mai multe grupuri de tineri mascaţi cu glugi au început să atace şi să incendieze magazinele din jurul palatului prezidenţial.
Poliţiştii au folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene ca să disperseze mulţimea pusă pe scandal din capitala chiliană. Manifestanţii au ripostat cu pietre şi sticle incendiare, distrugând semafoare şi semne de circulaţie. Potrivit presei locale, cinci persoane au fost arestate.
Sărbătoarea de 1 mai are o semnificaţie aparte în statul sud-american Chile: în anii dictaturii generalului Augusto Pinochet, drepturile muncitorilor au fost abolite. La ordinele generalului, liderii sindicali au fost întemniţaţi şi chiar ucişi. Libertăţile democratice au fost restabilite abia după 1990.
Istanbul
1 Mai a fost marcat cu violenţe şi în alte zone ale lumii. La Istanbul, în Piaţa Taksim, s-au adunat zeci de susţinători ai sindicatelor, în pofida restricţiei impuse de autorităţi faţă de organizarea de mitinguri pe fondul lucrărilor de renovare din zonă. Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă ca să împrăştie demonstranţii. Cel puţin zece oameni au fost răniţi (dintre care doi poliţişti şi un fotograf al Agenţiei France Presse) iar alţi 20 au ajuns după gratii.
Atena şi Salonic
13.000 de grecii au protestat la Salonic, Atena şi alte oraşe importante faţă de noul val de concedieri ordonat de guvern. Greva generală şi ample proteste au paralizat transportul şi serviciile din marile oraşe. Mii de angajaţi din transportul public, profesori, funcţionari publici şi angajaţi ai băncilor au ieşit cu steaguri, pancarte şi flori în mână pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de ultimele măsuri de austeritate.
Pentru a obţine un nou ajutor financiar, guvernul grec este nevoit - printre altele - să concedieze 15.000 de bugetari.
Spania, Italia, Portugalia. Trei ţări, un numitor comun: austeritatea
Şi în Spania, unde şomajul bate recorduri istorice – 27% din populaţia activă – mii de persoane au defilat în urma apelurilor lansate de sindicate. 82 de manifestaţii au fost organizate la Madrid şi în alte oraşe importante. Pe pancartele purtate de protestatari în capitala spaniolă se puteau citi mesaje de genul „6,2 milioane de şomeri, Nu austerităţii!” sau „Mai multă democraţie, mai puţină austeritate!”.
În Italia, manifestanţii s-au adunat în oraşul medieval Perugia, aflat într-una dintre regiunile în care şomajul a crescut cel mai mult. Şi în Polonia şi Portugalia s-au adunat câteva mii de persoane, cea din urmă fiind una dintre ţările care au beneficiat de ajutor financiar internaţional, însoţit de un plan de austeritate.
Moscova
În capitala Federaţiei Ruse, mii de simpatizanţi ai ideologiei comuniste au manifestat paşnic chiar lângă zidurile Kremlinului. Cu toate că autorităţile se aşteptau ca peste 90.000 de oameni să iasă pe străzile din Moscova, numai 5000 de nostalgici au omagiat Ziua Muncii.
Manila
Manifestaţii ample au avut loc şi în capitala Filipinelor, din Asia-Pacific: zeci de mii de oameni au ieşit pe străzile Manilei, purtând portrete ale liderilor comunişti Karl Marx, Vladimir Ilici Lenin, Iosif Visarionovici Stalin şi Mao Tze Dun.
Filipinezii prezenţi au cerut salarii mai mari şi au criticat politica actualului preşedinte, pe care îl consideră protector al intereselor Statelor Unite. În prezent, salariul minim pe economie se ridică la 11 dolari, iar oamenii cer suplimentarea acestuia cu trei dolari. Printre altele, protestatarii au ars un desen care îl înfăţişa pe preşedintele american Barack Obama.
Asia, în fierbere
Şi în restul Asiei, ziua de 1 Mai a fost prilej de refulare pe stradă a tensiunilor acumulate de muncitori. În Bangladesh, zeci de mii de manifestanţi au cerut să se facă dreptate după ce, acum o săptămână, peste 400 de lucrători au murit în timpul prăbuşirii unui imobil cu ateliere de confecţii. În capitala Dhaka, muncitorii au purtat pancarte şi steaguri roşii, scandând „Spânzuraţi criminalii, spânzuraţi proprietarii de ateliere”.
În Cambodgia, muncitorii au defilat în faţa Parlamentului, solicitând mărirea salariului minim la 150 dolari pe lună în fabricile de îmbrăcăminte.
Şi la Jakarta, capitala Indoneziei, au manifestat aproximativ 55.000 de persoane, un record de participare, potrivit poliţiei.
În Hong Kong, centru financiar major al planetei, 5000 de persoane au defilat din solidaritate cu docherii aflaţi în grevă.