Cel puțin 38 de persoane au fost ucise duminică în Myanmar în timpul unor noi manifestații împotriva juntei militare instalate la putere printr-o lovitură de stat, acesta fiind unul dintre cele mai grave bilanțuri ale victimelor de la declanșarea protestelor și până în prezent.
Cele mai multe victime au fost înregistrate în orașul Yangon, acolo unde forțele de securitate au împușcat și ucis cel puțin 22 de oameni, transmite CNN.
Potrivit ambasadei Chinei în Myanmar, mai multe fabrici din Yangon, finanțate de China, au fost ditruse după ce protestatarii le-au incendiat în timpul manifestațiilor din weekend.
Totodată, alte 16 persoane au murit duminică în alte regiuni din Myamar, inclusiv în Mandalay și Bago. Printre victime se află și un ofițer de poliție.
Bilanțul victimelor de la declanșarea protestelor la începutul lunii februarie și până în prezent a ajuns la cel puțin 126 de morți.
Junta militară declară legea marțială în două districte din Rangoon
Manifestaţiile de duminică au survenit la o zi după un vibrant apel la rezistenţă împotriva acestei ''dictaturi injuste'' lansat de un lider al opoziţiei, Mahn Win Khaing Than, fost preşedinte al parlamentului şi acum vice-preşedinte al unui legislativ care în urma loviturii de stat funcţionează în clandestinitate, potrivit Agerpres.
În cursul serii, junta a declarat legea marţială în două districte ale capitalei economice Rangoon, unde poliţiştii şi soldaţii s-au confruntat cu protestatarii înarmaţi cu bâte şi cuţite. Ascunşi în spatele unei baricade, aceştia au fugit după ce forţele de securitate au deschis focul asupra lor.
Protestele din Myanmar continuă
Proteste în masă au loc în Myanmar în fiecare zi, de când armata a preluat controlul asupra țării.
Lovitura militară a avut loc în 1 februarie 2021. Aung San Suu Kyi și alți lideri politici au fost arestați în cursul nopții. La câteva ore după aceste arestări, televiziunea armatei a confirmat că puterea militară declară stare de urgență pentru un an. Lovitura de stat a intervenit după tensiuni între guvernul civil și armată pe tema alegerilor legislative desfășurate în noiembrie 2020, care au fost câștigate din nou, în mod covârșitor (cu 83 la sută din voturi), de partidul condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat a fost dată chiar cu câteva ore înainte ca noul parlament să-și înceapă prima sesiune.
Protestatarii cer acum eliberarea liderilor aleși și încetarea conducerii militare.
Editor : I.C