„Mai rău decât la Stalingrad”. Lupte crâncene între ucraineni și mercenarii Wagner pentru „fortăreața” AZOM, noul Azovstal din Bahmut

Data actualizării: Data publicării:
soldați ucrianeni trag asupra inamicului
Serviciile de informații din Occident au spus că soldații ucraineni fortifică uzinele AZOM pentru a-i ademeni pe mercenarii Wagner într-un asediu lung și costisitor. Captură foto: Twitter / @EuromaidanPress

Mercenarii ruși au luat cu asalt un complex metalurgic vast din nordul Bahmutului pe care trupele ucrainene vor să îl transforme într-o fortăreață, scrie The Telegraph. Unul dintre apărătorii orașului a descris luptele împotriva mercenarilor Wagner ca fiind mai grele decât la Stalingrad.

Într-un videoclip distribuit la finalul săptămânii trecute, un bărbat care spune că este un soldat ucrainean descrie o bătălie împotriva luptătorilor Wagner în complexul uzinei metalurgice AZOM. În timp ce vorbește se pot auzi explozii și focuri de armă.

„Rușii au intrat în complexul industrial, noi încercăm să îi dăm afară. Și-au fortificat pozițiile peste noapte. Noi încercăm să luăm cu asalt pozițiile lor”, a povestit soldatul anonim.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Filmarea de 41 de secunde realizată joia trecută a fost publicată abia duminică. Soldatul ucrainean poate fi văzut în timp ce se plimbă prin marele complex industrial din Bahmut, cărând pe umăr o pușcă cu lunetă sau o mitralieră ușoară.

Soldatul a spus că luptele din Bahmut sunt „mai grele decât la Stalingrad”, referindu-se la bătălia din al Doilea Război Mondial pentru orașul Volgograd în urma căruia au murit sute de mii de soldați naziști și sovietici.

Uzinele AZOM din Bahmut, construite pentru a rezista unui conflict nuclear

Serviciile de informații din Occident au spus că soldații ucraineni fortifică uzinele AZOM pentru a-i ademeni pe mercenarii Wagner într-un asediu lung în care să își epuizeze resursele și să sufere cât mai multe pierderi.

Asemănător uzinelor Azovstal din Mariupol, și AZOM – una dintre cele mai mari fabrici de metale neferoase din fosta Uniune Sovietică – a fost proiectată de inginerii sovietici să reziste unui atac al NATO.

soldat Ucrainean trage cu mortarul
Comandanții ucraineni au spus că rezistența în fața asaltului rusesc le permite trupelor Kievului să pregătească mai bine contraatacul. Foto: Profimedia Images

„Uzina era menită să supraviețuiască chiar și unui conflict nuclear”, potrivit site-ului ukrrudprom.com, specializat în industria metalurgică din Ucraina. „Există un sistem subteran de comunicații și are propriile sale surse de apă și generatorare electrice”.

Tot duminică, surse din Wagner au confirmat povestea soldatului ucrainean potrivit căreia mercenarii au pătruns înăuntrul complexului AZOM pe partea de vest a râului ce străbate orașul Bahmut.

„Aceste poziții din interiorul uzinei metalurgice AZOM vor permite 'muzicienilor' să preia controlul asupra zonelor fortificate ale inamicului”, a raportat canulul de Telegram al Grupului Wagner, folosind o poreclă pentru luptătorii mercenari.

„Zonele de exterminare” în care soldații ucraineni îi ademenesc pe mercenarii Wagner

Ministerul rus al Apărării a spus că forțele ruse au cucerit estul orașului Bahmut și au ajuns la râu, specificând faptul că soldații ucraineni au creat „zone de exterminare” în teritoriul care desparte cele două tabere în zona râului, tactica făcând parte dintr-un plan de retragere prin luptă a ucrainenilor.

Comandanții ucraineni au spus că rezistența în fața asaltului rusesc le permite trupelor Kievului să pregătească mai bine contraatacul. Luptele au distrus Bahmutul, acolo unde locuiau în jur de 70.000 de oameni înainte să înceapă războiul.

soldați-ucraina-bahmut
Luptele din estul Ucrainei au distrus Bahmutul, acolo unde locuiau în jur de 70.000 de oameni înainte să înceapă războiul. Captură foto: Twitter

Mulți dintre locuitorii orașului Bahmut erau angajați ai uzinelor AZOM, care reprezentau un motiv de mândrie pentru localnici. 

Uzinele AZOM au fost deținute de mai multe companii asociate cu frații Serhii și Andrii Kliuiev, doi oligarhi ucraineni proruși.

Cei doi frați au fugit din Ucraina în 2014 după revoluția Maidan care a răsturnat administrația pro-Kremlin a președintelui Viktor Ianukovici. Andrii Kliuiev era la acea vreme șeful administrației prezidențiale a Ucrainei.

În ianuarie 2022, Ministerul britanic de Externe l-a acuzat pe Kliuiev că este un agent rus care încearcă să „destabilizeze Ucraina”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...