„Mai rău decât la Stalingrad”. Lupte crâncene între ucraineni și mercenarii Wagner pentru „fortăreața” AZOM, noul Azovstal din Bahmut

Data actualizării: Data publicării:
soldați ucrianeni trag asupra inamicului
Serviciile de informații din Occident au spus că soldații ucraineni fortifică uzinele AZOM pentru a-i ademeni pe mercenarii Wagner într-un asediu lung și costisitor. Captură foto: Twitter / @EuromaidanPress

Mercenarii ruși au luat cu asalt un complex metalurgic vast din nordul Bahmutului pe care trupele ucrainene vor să îl transforme într-o fortăreață, scrie The Telegraph. Unul dintre apărătorii orașului a descris luptele împotriva mercenarilor Wagner ca fiind mai grele decât la Stalingrad.

Într-un videoclip distribuit la finalul săptămânii trecute, un bărbat care spune că este un soldat ucrainean descrie o bătălie împotriva luptătorilor Wagner în complexul uzinei metalurgice AZOM. În timp ce vorbește se pot auzi explozii și focuri de armă.

„Rușii au intrat în complexul industrial, noi încercăm să îi dăm afară. Și-au fortificat pozițiile peste noapte. Noi încercăm să luăm cu asalt pozițiile lor”, a povestit soldatul anonim.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Filmarea de 41 de secunde realizată joia trecută a fost publicată abia duminică. Soldatul ucrainean poate fi văzut în timp ce se plimbă prin marele complex industrial din Bahmut, cărând pe umăr o pușcă cu lunetă sau o mitralieră ușoară.

Soldatul a spus că luptele din Bahmut sunt „mai grele decât la Stalingrad”, referindu-se la bătălia din al Doilea Război Mondial pentru orașul Volgograd în urma căruia au murit sute de mii de soldați naziști și sovietici.

Uzinele AZOM din Bahmut, construite pentru a rezista unui conflict nuclear

Serviciile de informații din Occident au spus că soldații ucraineni fortifică uzinele AZOM pentru a-i ademeni pe mercenarii Wagner într-un asediu lung în care să își epuizeze resursele și să sufere cât mai multe pierderi.

Asemănător uzinelor Azovstal din Mariupol, și AZOM – una dintre cele mai mari fabrici de metale neferoase din fosta Uniune Sovietică – a fost proiectată de inginerii sovietici să reziste unui atac al NATO.

soldat Ucrainean trage cu mortarul
Comandanții ucraineni au spus că rezistența în fața asaltului rusesc le permite trupelor Kievului să pregătească mai bine contraatacul. Foto: Profimedia Images

„Uzina era menită să supraviețuiască chiar și unui conflict nuclear”, potrivit site-ului ukrrudprom.com, specializat în industria metalurgică din Ucraina. „Există un sistem subteran de comunicații și are propriile sale surse de apă și generatorare electrice”.

Tot duminică, surse din Wagner au confirmat povestea soldatului ucrainean potrivit căreia mercenarii au pătruns înăuntrul complexului AZOM pe partea de vest a râului ce străbate orașul Bahmut.

„Aceste poziții din interiorul uzinei metalurgice AZOM vor permite 'muzicienilor' să preia controlul asupra zonelor fortificate ale inamicului”, a raportat canulul de Telegram al Grupului Wagner, folosind o poreclă pentru luptătorii mercenari.

„Zonele de exterminare” în care soldații ucraineni îi ademenesc pe mercenarii Wagner

Ministerul rus al Apărării a spus că forțele ruse au cucerit estul orașului Bahmut și au ajuns la râu, specificând faptul că soldații ucraineni au creat „zone de exterminare” în teritoriul care desparte cele două tabere în zona râului, tactica făcând parte dintr-un plan de retragere prin luptă a ucrainenilor.

Comandanții ucraineni au spus că rezistența în fața asaltului rusesc le permite trupelor Kievului să pregătească mai bine contraatacul. Luptele au distrus Bahmutul, acolo unde locuiau în jur de 70.000 de oameni înainte să înceapă războiul.

soldați-ucraina-bahmut
Luptele din estul Ucrainei au distrus Bahmutul, acolo unde locuiau în jur de 70.000 de oameni înainte să înceapă războiul. Captură foto: Twitter

Mulți dintre locuitorii orașului Bahmut erau angajați ai uzinelor AZOM, care reprezentau un motiv de mândrie pentru localnici. 

Uzinele AZOM au fost deținute de mai multe companii asociate cu frații Serhii și Andrii Kliuiev, doi oligarhi ucraineni proruși.

Cei doi frați au fugit din Ucraina în 2014 după revoluția Maidan care a răsturnat administrația pro-Kremlin a președintelui Viktor Ianukovici. Andrii Kliuiev era la acea vreme șeful administrației prezidențiale a Ucrainei.

În ianuarie 2022, Ministerul britanic de Externe l-a acuzat pe Kliuiev că este un agent rus care încearcă să „destabilizeze Ucraina”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani