Ministerul Afacerilor Externe îşi manifestă dezamăgirea faţă de constanta atitudine de provocare a oficialilor ungari faţă de autorităţile române, faţă de poporul român şi faţă de istoria sa şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de retorica autorităţilor de la Budapesta care lansează în spaţiul public mesaje care par a pune sub semnul întrebării ordinea juridică clădită în Europa după războaiele mondiale, a declarat, într-un răspuns la solicitarea News.ro, purtătorul de cuvânt al MAE, Paul Ciocoiu.
Recent, Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a afirmat, cu ocazia unei ceremonii dedicate Trianonului, că Ungaria aşteaptă scuze, inclusiv din partea preşedintelui României, pentru „nedreptatea” de la Trianon, care este un păcat al Europei şi o ruşine a întregii lumi occidentale.
”Suntem familiarizaţi cu declaraţiile recente ale şefului Oficiului Primului ministru ungar, ca de altfel şi ale altor înalţi oficiali ungari, ocazionate de ziua de 4 iunie, data semnării, în 1920, a Tratatului de pace de la Trianon. Regretăm aceste declaraţii şi ne manifestăm dezamăgirea faţă de constanta atitudine de provocare a oficialilor ungari faţă de autorităţile române, faţă de poporul român şi faţă de istoria sa”, a explicat Paul Ciocoiu, potrivit News.ro.
Purtătorul de cuvânt al MAE român completează: ”Ne exprimăm, în egală măsură, îngrijorarea faţă de retorica autorităţilor de la Budapesta care lansează în spaţiul public mesaje care par a pune sub semnul întrebării ordinea juridică clădită în Europa ulterior războaielor mondiale, garanţie a stabilităţii şi securităţii în plan regional”.
El a precizat că autorităţile române, şi în mod deosebit ministrul afacerilor externe prin implicarea sa personală, au exprimat constant, în dialogul cu Budapesta, dorinţă de deschidere şi de cooperare, lucrând pentru valorificarea, la potenţialul său superior, a parteneriatului strategic dintre cele două state şi construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de bază, semnat în 1996, sub primul mandat de ministru al afacerilor externe al lui Meleşcanu.
”Vizita la Budapesta a ministrului Meleşcanu, prima vizită bilaterală efectuată de domnia sa de la preluarea, în 2017, a portofoliului de afaceri externe, şi participarea, în premieră pentru un ministru de externe român, la Reuniunea anuală a diplomaţiei ungare sunt grăitoare pentru abordarea constructivă asumată de partea română în relaţia cu Ungaria”, mai spune Ciocoiu.
Purtătorul de cuvânt al MAE subliniază că esenţa bunei vecinătăţi stă tocmai în respectul reciproc, în dialog, în capacitarea canalelor diplomatice pentru discutarea oricăror aspecte de sensibilitate din relaţiile interstatale, elemente asupra cărora partea română a insistat constant în dialogul cu partea ungară.
”Istoria este de resortul istoricilor, existând în planul cooperării academice bilaterale mecanisme pentru abordarea chestiunilor de această natură în dorinţa identificării unor abordări reformatoare, conciliante. Refuzul autorităţilor de la Budapesta pentru calea dialogului şi preferinţa pentru declaraţiile publice unilaterale, provocatoare, nu pot fi decât criticate, nefiind în măsură să contribuie la consolidarea încrederii reciproce şi nici la întărirea climatului de toleranţă la nivelul celor două societăţi”, subliniază Paul Ciocoiu.