Macron avertizează că în Franța ar putea izbucni un „război civil” dacă partidele extremiste câștigă alegerile anticipate

Data actualizării: Data publicării:
Emmanuel Macron
Cele mai recente sondaje arată că centriștii lui Macron vor obține doar 19% din voturi în următoarele alegeri parlamentare, față de partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, care ar urma să câștige 37% din voturi. Foto: Profimedia Images

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat luni că o victorie a extremei drepte sau a radicalilor de stânga în alegerile anticipate, care vor începe la finalul lunii, ar putea declanșa un „război civil”, potrivit Politico.

Macron a spus că Franța Rebelă, un partid de extremă stânga, și Adunarea Națională de extremă dreapta a lui Marine Le Pen au politici care divizează societatea și alimentează tensiunile dintre comunități.

Răspunsul extremei drepte în problemele ce țin de securitate „reduce oamenii la religia sau originile lor” și, astfel, „îi împinge înspre un război civil”, a spus Macron într-un interviu difuzat luni în cadrul podcastului „Generation Do It Yourself”.

Stânga radicală, condusă de agitatorul Jean-Luc Mélenchon, încurajează o formă de divizare a societății care are ca scop câștigarea sprijinului electoral și care „promovează de asemenea războiul civil pentru că îi reduce pe oameni la religiile sau grupul lor etnic”, a continuat Macron.

Emmanuel Macron meets with NATO Secretary General - Paris
Alegerile anticipate ar putea fi un pariu pierdut pentru Emmanuel Macron. Foto: Profimedia Images

Președintele francez se referea la acuzațiile potrivit cărora Franța Rebelă încearcă să îi atragă pe alegătorii musulmani adoptând o poziție critică la adresa războiului desfășurat de Israel în Gaza.

Macron a șocat lumea când a convocat alegeri anticipate pe data de 9 iunie, după ce coaliția sa a fost învinsă clar de partidul lui Le Pen în alegerile europarlamentare.

Franța ar putea deveni neguvernabilă

Francezii se pregătesc acum să voteze în alegerile parlamentare în urma cărora un număr record de politicieni de extremă dreapta ar putea ajunge în parlament.

Cele mai recente sondaje arată că Adunarea Națională va câștiga 35% din voturi în prima rundă ce va avea loc duminică, în fața unei alianțe de stânga ce include partidul Franța Rebelă care va obține 27% din voturi și centriștii lui Macron care vor fi votați de doar 19% din electorat.

RN Program Presented By Jordan Bardella - Paris, France - 24 Jun 2024
Victoria de la alegerile europarlamentare a extremei drepte conduse de Marine Le Pen ar putea să se repete și la alegerile anticipate pentru parlamentul din Franța. Foto: Profimedia Images

În ultimele zile, aliații președintelui francez au avertizat în legătură cu riscurile la care Franța se expune dacă alegătorii merg pe mână extremei drepte și stângi, în special în privința economiei.

Macron a mers și mai departe și a avertizat că „extremele” politice cresc riscul izbucnirii „conflictelor și războiului civil”.

„Când ești sătul și viața de zi cu zi este grea, poți fi tentat să votezi cu extremele care au soluții mai rapide. Dar nu va fi niciodată o soluție să îi respingi pe alții”, a spus Macron.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Satul din Alba care se gospodărește singur datorită localnicilor, e unic în România. Aceștia își construiesc...
Digi FM
Soțul Ilenei Stana Ionescu, prima declarație după moartea actriței: “Nu și-a luat adio de la mine. Săraca...
Pro FM
Babs rupe tăcerea despre adevăratul motiv pentru care ea și Dorian Popa s-au despărțit: „Asta ne-a afectat...
Film Now
Will Smith, prima piesă rap după 7 ani: Când m-am simţit cel mai rău în viaţa mea, muzica a fost întotdeauna...
Adevarul
Legătura uluitoare între dispariția dinozaurilor și struguri. Ce spun oamenii de știință
Newsweek
Recunoașteți personajul? Eroul României la Euro 2024. A fost orfan de ambii părinți
Digi FM
Explozie de cereri pentru terenuri la 10 eurocenţi/mp. Campania inedită a transformat o comună din...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Millie Bobby Brown, vacanță cu părinții soțului în Sardinia. Imagini cu actrița din „Stranger Things” și fiul...
UTV
Babs dezvaluie motivul despartirii de Dorian Popa: "Asta ne-a afectat relatia"