Lovitură pentru Georgia, care visa la UE. Mai multe țări vor să-i suspende călătoriile fără viză din cauza legii pe model rusesc

Data actualizării: Data publicării:
protest in fata parlamentului din georgia
Parlamentul de la Tbilisi a sfidat protestele masive, adoptând o lege inspirată de Kremlin. Foto: Profimedia

Estonia, Țările de Jos, Republica Cehă și Suedia pledează pentru sancțiuni împotriva Georgiei ca răspuns la adoptarea de către guvernul său a controversatei legi a „agenților străini”, pe model rusesc, a informat Financial Times (FT), citând surse oficiale.

Preocupările cu privire la democrația din Georgia au crescut după adoptarea acestei legi care impune ca organizațiile care primesc finanțare străină să fie etichetate drept „agenți străini”, după modelul legislației represive din Rusia, folosită pentru a bloca criticile la adresa regimului de la Kremlin.

Georgia a fost zguduită de proteste care au apărut ca urmare a opoziției față de această lege controversată și au evoluat într-un val crescut de nemulțumire față de guvern și de direcția spre care se îndreaptă țara.

Potrivit FT, sancțiunile ar putea include suspendarea călătoriilor fără viză în UE. Se pare că această chestiune va fi discutată la o reuniune a miniștrilor de externe ai UE săptămâna viitoare.

O altă variantă care este în discuție este înghețarea fondurilor UE, au declarat oficiali familiarizați cu această chestiune pentru FT, citată de Kyiv Independent.

Chiar înainte ca legea să fie repusă în discuție după o încercare eșuată de adoptare a ei în 2023, oficialii UE și SUA au avertizat că instituțiile democratice ale Georgiei slăbesc și că țara se află sub controlul oligarhului Bidzina Ivanishvili, conducătorul din umbră al partidului Visul georgian.

Georgia a primit statutul de candidat la UE în decembrie 2023, dar un raport al Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic al UE (EaP CSF) de luna următoare a transmis că țara a făcut progrese limitate în reformele necesare și că riscă să se îndrepte spre Rusia.

De asemenea, SUA iau în considerare un pachet de stimulente militare, comerciale și de liberalizare a vizelor pentru Georgia doar dacă vor renunța la controversata lege, a raportat Politico pe 20 mai, invocând un proiect de lege care urmează să fie introdus în Congres în zilele următoare.

Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a blocat prin veto adoptarea așa-zisei „legi rusești” a agenților străini, care a scos în stradă zeci de mii de oameni și a pus în pericol aderarea țării la Uniunea Europeană, a relatat Euronews. 

Președinta Salome Zurabișvili a declarat, anterior, la începutul săptămâni că ea consideră legea ca fiind „inacceptabilă”. Președinta Zurabișvili este într-un conflict politic tot mai evident cu partidul de guvernământ, Visul Georgian, de orientare pro-Putin. Totuși, partidul de guvernare are o majoritate suficient de amplă pentru a putea să elimine veto-ul prezidențial. Zurabișvili a declarat că legea „contrazice constituția georgiană, dar și toate standardele europene” și „trebuie eliminată”.

Partidul de guvernare susține că legea este necesară pentru a „promova transparența” și pentru a opri ceea ce numește „interferențe din străinătate”. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri