Locuitorii unui district din Budapesta au votat pentru interzicerea serviciilor tip Airbnb. Când intră în vigoare măsura

Data actualizării: Data publicării:
Turiști în Budapesta Foto Profimedia
Turiști în Budapesta Foto Profimedia

Locuitorii celui de-al șaselea district din Budapesta au votat la limită pentru interzicerea închirierilor pe termen scurt începând cu 2026, într-o decizie care ar putea avea ramificații mai ample pentru piața imobiliară din una dintre cele mai populare destinații turistice din Europa, scrie Reuters.

Cifrele Eurostat arată că aproape 719 milioane de nopți de cazare petrecute în Uniunea Europeană au fost rezervate anul trecut prin intermediul platformelor online Airbnb, Booking, Expedia Group și Tripadvisor, Parisul fiind în fruntea capitalelor UE cu peste 19 milioane de nopți de cazare.

În Europa Centrală, Budapesta a fost cea mai populară pentru sejururi de scurtă durată, cu 6,7 milioane de nopți de cazare, devansând Viena, Praga, Varșovia, Cracovia și altele.

Rezultatele publicate pe site-ul web al districtului din Budapesta la începutul zilei de luni au arătat că 54% dintre alegători au susținut interdicția, cu o prezență la vot de 20,52%, cu mult peste nivelurile observate la alte inițiative locale, potrivit oficialilor districtuali.

„Majoritatea voturilor DA semnalează faptul că locuitorii districtului prețuiesc mai mult liniștea casei lor decât veniturile pierdute”, a precizat consiliul local într-o declarație.

Primarul districtului, Tamas Soproni, a declarat că popularitatea orașului a justificat întrebarea adresată localnicilor cu privire la impactul șederilor pe termen scurt asupra accesibilității locuințelor și calității vieții.

Opozanții unei interdicții au declarat că măsura ar afecta veniturile nu doar ale proprietarilor de apartamente, ci și ale cafenelelor și restaurantelor din apropiere, care se adresează în mare parte turiștilor străini.

În districtul VI din Budapesta, cunoscut drept Terézváros, se află unele dintre atracțiile turistice ale orașului, cum ar fi Bulevardul Andrássy, Opera Maghiară de Stat, Muzeul Casa Terorii, Biserica Sfânta Tereza de Ávila.

Rezultatul votului ar putea avea implicații mai ample, guvernul premierului Viktor Orban intenționând să reglementeze închirierile pe termen scurt, despre care ministrul economiei spune că contribuie la lipsa de locuințe și la prețurile ridicate.

Site-ul imobiliar ingatlan.com a declarat săptămâna trecută că oferta de apartamente de lux de vânzare în districtul al șaselea a crescut cu aproape 3% în ultima lună, iar prețurile au scăzut cu 1%, într-un posibil semn al rezultatului așteptat al votului.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine a fabricat Pagerele bombă: Ancheta implică Ungaria în traseul dispozitivelor...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei