Ucrainenii din orașul Melitopol ocupat de ruși în sudul țării se tem că vor fi luați în armată de Rusia după referendumul care are loc în aceste zile, în care unii cetățeni au votat sub amenințarea armei, afirmă primarul aflat în exil al orașului.
Primarul Ivan Fedorov a arătat că ultima rută de acces din Melitopol către teritoriile controlate de Ucraina a fost închisă, iar îngrijorarea localnicilor a crescut după ce începerea referendumului de alipire la Rusia.
„Oamenilor le este frică, intră în panică, nu știu ce se va întâmpla mâine și când vor începe să fie chemați (în armata Rusiei)”, a declarat primarul Ivan Fedorov, potrivit Reuters.
Melitopol, oraș în sud-estul Ucrainei, este unul dintre primele care au intrat sub controlul rusilor la începutul invaziei din 24 februarie. El se află în regiunea Zaporojie, una din cele patru regiuni unde Rusia a organizat referendumuri ilegale pentru ruperea de Ucraina.
În opinia lui Fedorov, principalul obiectiv pentru organizarea referendumurilor este acela ca Moscova să poată recrută ucraineni după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială.
„Votarea se face sub amenințarea armei, a rușilor înarmați”, a mai afirmat Fedorov.
„Oamenii sunt luați (de soldații ruși) de pe stradă și forțați să voteze, nu doar pentru ei, ci pentru întreaga lor familie. Când (soldații) intră într-o clădire cu mai mulți chiriași, îl pun pe proprietar să voteze pentru toate persoanele înregistrate la acea adresă.”
Ivan Fedorov a mai declarat că drumul prin orașul Vasilivka, singura cale de acces pentr a ajunge în teritoriile controlate de Kiev, a închis timp de patru zile pentru bărbații cu vârste între 18 și 35 de ani, iar duminică a fost închis complet.
Reuters nu a putut verifica independent statutul drumului de acces din Vasilivka sau situația din Melitopol.
Editor : B.P.