Premierul britanic Liz Truss și-a anunțat demisia, într-o declarație susținută în fața reporterilor chiar la intrare în sediul din 10 Downing Street.
Anunțul a venit după o discuție cu președintele Comitetului din 1922 al deputaţilor conservatori britanici, Sir Graham Brady, vicepremierul Thérèse Coffey și liderul conservator Jake Berry.
„Am venit în funcție într-o perioadă de mare instabilitate economică și internațională. Familiile și întreprinderile erau îngrijorate de cum să-și plătească facturile. Războiul ilegal al lui Putin în Ucraina amenință securitatea întregului nostru continent, iar țara noastră a fost afectată prea mult timp de creșterea economică scăzută.
Am fost aleasă de Partidul Conservator cu un mandat pentru a schimba acest lucru. Am livrat proiectul privind facturile la energie și reducerea asigurărilor naționale. Am stabilit o viziune pentru o economie cu taxe reduse, care să aibă o creștere ridicată și care să profite de libertățile Brexit-ului.
Recunosc totuși, având în vedere situația, că nu pot îndeplini mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator. Prin urmare, am vorbit cu Majestatea Sa Regele pentru a-l anunța că îmi dau demisia din funcția de lider al Partidului Conservator.
În această dimineață, m-am întâlnit cu președintele Comitetului 1922, Sir Graham Brady. Am convenit că vor avea loc alegeri pentru conducere în săptămâna viitoare.
Acest lucru ne va asigura că rămânem pe calea de a ne îndeplini planurile fiscale și de a menține stabilitatea economică și securitatea națională a țării noastre. Voi rămâne prim-ministru până când va fi ales un succesor”, a transmis Truss, citată de The Guardian.
Liz Truss a rezistat în funcție 44 de zile.
Criza politică s-a amplifict încă de miercuri în Marea Britanie, după ce ministrul de Interne, Suella Braverman, a anunţat că demisionează din funcție. Suella Braverman şi-a motivat plecarea prin faptul că a trimis un document oficial folosind mesageria sa personală, o „încălcare tehnică” a regulilor guvernului. Totodată, ea a criticat cabinetul lui Liz Truss, spunând că nu s-a ținut de „angajamentele cheie care au fost promise alegătorilor”.
Suella Braverman este a doua membră care a părăsit, în mai puţin de o săptămână, cabinetul britanic, după concedierea lui Kwasi Kwarteng, ministru de Finanțe.
Cu ratele dobânzilor la creditele ipotecare în creştere rapidă şi inflaţia ajunsă oficial la maximul ultimilor 40 de ani (10,1% în septembrie), Truss - care a fost aleasă de membrii Partidului Conservator tocmai pe baza promisiunii de a scădea taxele şi impozitele în paralel cu menţinerea cheltuielilor publice - a pierdut lupta pentru a convinge publicul britanic şi formaţiunea de guvernământ că poate face faţă crizei costurilor vieţii în Regatul Unit.
Editor : Marco Badea