Lituanienii din apropierea Kaliningradului își pun speranțele în NATO după ce au fost amenințați direct de Rusia

Data publicării:
semnal rutier al punctului de frontieră între Lituania și Rusia, în zona exclavei Kaliningrad
Zonă de granița între Lituania și exclava rusească Kaliningrad. Foto: Profimedia Images

Amenințările Rusiei la adresa Lituaniei și cetățenilor ei au provocat nervozitate printre unii rezidenți ai zonelor din apropierea exclavei rusești Kaliningrad, care spun că își pun speranțele în NATO pentru descurajarea oricărei intenții agresive a regimului Putin, extrem de agitat în ultimele zile după ce autoritățile de la Vilnius au pus în aplicare sancțiunile UE și pentru regiunea Kaliningrad.

Vitalijus Sidiskis, în vârstă de 59 de ani, este de părere că e greu de prezis cum va acționa Rusia, însă spune că rămâne calm, în condițiile în care Lituania este o țară membră NATO și UE.

„Nimic rău nu se va întâmpla pentru că Lituania este în NATO și în Uniunea Europeană. Nu cred că ne vor ataca agresiv”, a spus el, într-o declarație pentru Reuters.

Și alți locuitori ai unui oraș de graniță, Kybartai, aflat chiar lângă exclava rusească, spun că amenințările Rusiei au umbrit orice alte probleme, inclusiv inflația uriașă care a lovit direct în economiile lituanienilor.

„Noi lucrăm chiar lângă graniță, iar manevrele și focurile de armă ne îngrijorează un pic. Ne e teamă mai degrabă de război, de invazie. Economia este economie”, spune și Galina Mateikuniene, croitoreasă de 52 de ani.

Înainte de războiul lui Putin, mulți ruși din Kaliningrad obișnuiau să treacă granița în Lituania pentru a cumpăra din Uniunea Europeană, unii dintre ei la micuța florărie a Laimei Kudirkiene.

Lituanianca de 47 de ani spune că intenționează să rămână în Kybartai, în ciuda viitorului incert și spune că îi pare rău că a pierdut legăturile cu clienții ruși care obișnuiau să treacă pe la florăria ei.

„Își sărbătoreau zile de naștere și nunți. Era ceva foarte normal. Nu mai știu nimic de ei acum, pentru că legăturile au fost rupte”, spune ea.

Conflictul dintre Rusia și Lituania

Sâmbătă, Lituania a pus în aplicare sancțiunile occidentale și asupra exclavei Kaliningrad, blocând tranzitul prin țară a mărfurilor rusești destinate acestui teritoriu, separat de teritoriul continuu al Rusiei. 

Exclava Kaliningrad este dependentă de livrări constante din Rusia, iar decizia lituanienilor a provocat furie uriașă la Kremlin. Trimis de Putin la Kaliningrad la câteva zile de la anunțul Lituaniei, consilierul de securitate Patrușev a amenințat direct cetățenii lituanieni, despre care a spus că „vor simți un impact negativ serios”.

Nikolai Patrușev, fost spion KGB, fost șef FSB și actual secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că acțiunile „ostile” ale Lituaniei arată că „Rusia nu poate să aibă încredere” în Occident, despre care a spus că și-a încălcat angajamentele luate în ce privește Kaliningradul.

Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile. Măsuri adecvate sunt analizate și vor fi luate în viitorul apropiat. Consecințele acestei decizii vor avea un impact negativ serios asupra populației Lituaniei”, a spus Patrușev.

Autoritățile lituaniene neagă că este vorba de o blocadă a Kaliningradului și spun că nu fac decât să pună în aplicare sancțiunile occidentale, impuse după ce Putin a dat ordinul de invadare a Ucrainei și de a declanșa un război sângeros care durează deja de aproape patru luni.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...