Săptămâna trecută, în timp ce democrații sărbătoreau în stradă alegerea lui Joe Biden în funcția de președinte al Statelor Unite, susținătorii QAnon rămâneau fără lider – contul de pe care se făceau în mod frecvent postări, Q, a dispărut după înfrângerea lui Donald Trump, relatează NYT.
Înfrângerea lui Trump în alegerile de săptămâna trecută au produs rapid rumoare printre adepții teoriei conspirației QAnon.
„Biden nu va fi NICIODATĂ președinte”, a scris unul dintre adepții QAnon. „Trump știe ce face. Îi lasă pe democrați și pe tehnocrați și media să își arate adevărata față”, a insistat un altul.
Unii dintre conspiraționiști, însă, au început să își piardă din încredere: „Pierdem. Nu știu dacă să mai am încredere în plan. Nici măcar nu mai sunt sigur că există un plan”.
Sunt vremuri grele pentru conspiraționiștii QAnon, cei care cred într-o teorie ridicolă conform căreia ar exista un cult satanic mondial de pedofili condus de democrații americani și împotriva căruia ar lupta Donald Trump. Timp de ani de zile ei au fost asigurați că Trump va câștiga din nou alegerile într-un mod categoric și că „va înfrânge statul paralel și îi va aduce pe liderii cultului în fața justiției”. Un cont de pe forumul online pe care au loc aceste discuții, denumit Q, a fost cel care, în ultimii trei ani, a alimentat constant acest delir, publicând mesaje criptice.
De la înfrângerea lui Donald Trump, însă, Q a dispărut. Niciun mesaj nu a mai fost postat de pe acest cont și nici alte mesaje nu au mai apărut pe site-ul de pe care comunica frecvent. În general, activitatea QAnon a scăzut semnificativ în ultimele zile.
Discordie între liderii grupului conspiraționist
Au apărut semne de conflict și între conspiraționiștii cei mai de seamă – Ron Watkins, unul dintre administratorii siteului 8kun, despre care mulți au crezut că este Q însuși, a anunțat în ziua alegerilor că va renunța la activitatea pe site, motivând „lupte grele cu cenzura”. Dispariția lui Q a lovit puternic în comunitatea conspiraționiștilor care se simt „înfrânți de statul paralel”, chiar dacă nu o recunosc în public, spune Fredrick Brennan, fondatorul unui alt site de conspiraționiști, premergător celui actual.
Brennan este unul dintre cei care a părăsit comunitatea și a devenit un critic vocal al lui Watkins. El spune că adepții teoriei erau convinși că Trump este în control și că va câștiga alegerile, chiar dacă sondajele arătau că șansele sale sunt extrem de mici: „Nu se așteptau să piardă și nu se așteptau ca Fox News să declare victoria lui Biden. A fost un moment care i-a afectat psihologic”.
În ultimele luni, conspiraționiștii QAnon au fost blocați de pe majoritatea rețelelor sociale tradiționale, micșorând capacitatea mișcării de a se mai organiza – grupurile de pe Facebook și canalele de Youtube cu mii de susținători au fost șterse. Mai afectați au fost liderii cercului, care își pierd acum din capacitatea de a vinde produse tematice QAnon, de a mai scrie cărți conspiraționiste sau de a organiza evenimente.
Delirul conspiraționist QAnon ar putea să supraviețuiască chiar și înfrângerii lui Trump. Președintele american a refuzat să condamne grupul sau să respingă teoriile respective, preferând să spună că adepții QAnon sunt „patrioți”. Aceștia au început să fabrice o altă teorie a conspirației, conform căreia ar exista un supercomputer care a fost folosit pentru a schimba voturile și că Donald Trump a însemnat, în secret, buletinele de vot pentru a îi prinde pe democrați într-o capcană.
Editor : Adrian Dumitru