Liderii UE au opinii diferite despre strategia de apărare comună europeană. De ce este Emmanuel Macron principalul susținător al ideii

Data publicării:
Preşedintele francez Emmanuel Macron a participat la summitul informal de la Brdo, declarând că UE trebuie să facă mai mult pentru a gestiona crizele de la frontierele sale.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a participat la summitul informal de la Brdo, declarând că UE trebuie să facă mai mult pentru a gestiona crizele de la frontierele sale. Sursă foto: Profimedia Images

Liderii Uniunii Europene nu au reuşit să depăşească diviziunile legate de oportunitatea dezvoltării unei forţe de apărare independente, în pofida indignării provocate de retragerea haotică a forţelor occidentale din Afganistan şi a noii ofensive a Franţei după excluderea ei dintr-un pact geostrategic american, potrivit unei analize Reuters.

Preşedinţii şi şefii de guverne din statele membre ale UE, care s-au reunit marţi seară la un dineu în cadrul summitului informal de la Brdo (Slovenia), au avut poziții divergente deja cunoscute în cadrul discuțiilor. Țările din Europa de Est au rămas susţinătoare ale consolidării NATO în faţa Rusiei, în timp ce statele din Europa de Vest, în frunte cu Germania, Franţa, Italia şi Spania, au pledat pentru o capacitate europeană mai robustă, au declarat doi diplomaţi europeni care au participat la discuții.

profimedia-0636819722
Liderii UE, privind în direcții total diferite înainte de poza oficială a summitului informal din Slovenia. Sursă foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană trebuie să fie mai responsabilă în fața crizelor

Înaintea dineului cu uşile închise de la castelul din Brdo, localitate situată la circa 30 de kilometri est de Ljubljana, preşedintele francez Emmanuel Macron le-a declarat jurnaliştilor că blocul comunitar trebuie să facă mai mult pentru a gestiona crizele care sunt și care apar la frontierele sale, precum şi să fie mai responsabil în privinţa propriei securităţi.

Miercuri, conducătorilor UE li se vor alătura şase lideri din Balcani - Serbia, Muntenegru, Bosnia, Macedonia de Nord, Kosovo şi Albania - ca parte a strategiei blocului comunitar pentru crearea unui cerc de prieteni, din sud-estul Europei până în Africa de Nord, transmite Agerpres. 

Noi, europenii, trebuie să fim clari în ce ne priveşte. Ce este important pentru securitatea noastră, frontierele noastre, independenţa noastră?, a declarat Macron, care a pus la îndoială fiabilitatea protecţiei americane a Europei înainte de disputa de luna trecută cu privire la Pactul Indo-Pacific.

Divergențele transatlantice au fost declanşate luna trecută de negocierea în secret de către SUA a unui acord militar, cunoscut sub numele AUKUS, împreună cu Australia şi Marea Britanie pentru contracararea Chinei, ceea ce a dus la anularea unui mega-contract privind livrarea a 12 submarine franceze convenţionale Australiei.

Ulterior, după o convorbire telefonică între preşedintele francez Emmanuel Macron și președintele american Joe Biden, tensiunile s-au mai ameliorat, iar liderul de la Palatul Elysee și-a trimis înapoi ambasadorul la Washington după ce omologul său de la Casa Albă a recunoscut că o consultare a Franţei înainte de anunţarea pactului de securitate cu Australia ar fi prevenit o dispută diplomatică.

De asemenea, a fost anunțat faptul că cei doi lideri se vor întâlni la reuniunea G20 la Roma, programată să aibă loc pentru 30 şi 31 octombrie.

Care este pledoaria susținătorilor apărării comune europene 

Susţinătorii unei apărări europene mai puternice susțin că avertismentele sunt numeroase. Pivotarea spre Asia a SUA, ieşirea Marii Britanii din UE, doctrina America First a fostului preşedinte american, Donald Trump, care a subminat priorităţile UE, statele eşuate la frontiera Europei, dar şi o Rusie din ce în ce mai agresivă reprezintă provocări cu care UE trebuie să se confunde. 

În pofida progreselor realizate în construirea unui fond de apărare comun pentru dezvoltarea împreună de armament, UE încă nu şi-a desfăşurat grupurile sale tactice la nivel de batalion în caz de criză.

Dezbaterea dintre liderii europeni a fost dacă, din punct de vedere al forţei, ar trebui să alegem între puterea noastră economică sau cea militară, a declarat un înalt responsabil al UE, referindu-se la rolul Uniunii Europene în calitatea sa de cel mai important donator de ajutoare şi bloc comercial din lume.

Citește și: Criza submarinelor slăbește încrederea între aliații transatlantici. UE apără Franța și protestează față de acțiunile SUA

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Planul macabru al atacatorului de la Târgul de Crăciun. Ce mesaj a postat înainte de atac
Digi FM
Eleva din Suceava admisă la Harvard a povestit pe TikTok cum a reușit performanța. Povestea ei i-a...
Pro FM
Phil Collins, dezvăluiri despre starea de sănătate, la doi ani de când a încetat să mai cânte la tobe: „A...
Film Now
Tim Robbins, de nerecunoscut la cea mai recentă apariție în public. Cu părul alb și cu barbă, actorul e...
Adevarul
Angajații la stat care primesc 15% la salariu. „Mărirea începe cu data adoptării în Consiliul Local”
Newsweek
Bucura Oprescu rămâne ministru. În ce lună cresc pensiile? Ce se întâmplă cu Mica Recalculare?
Digi FM
Vladimir Putin explică motivul pentru care a invadat Ucraina: „Când este liniște, vrei un pic de acțiune”
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Tim Robbins, de nerecunoscut la cea mai recentă apariție în public. Cu părul alb și cu barbă, actorul e...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...