Liderii africani au încercat să-l convingă pe Putin să facă pace. Dictatorul rus, presat să restabilească transportul de cereale

Data publicării:
Vladimir Putin la un pupitru inscripționat cu numele summit-ului Rusia-Africa
Vladimir Putin la discursul din închiderea summit-ului Rusia-Africa de la Sankt Petersburg. Foto: Profimedia Images

Dictatorul rus, Vladimir Putin, a declarat, vineri, în ultima zi a summit-ului Rusia-Africa de la Sankt Petersburg, că statul agresor și țările africane participante la reuniune s-au angajat să „promoveze o ordine mondială multipolară”, reluând o mai veche idee fixă a regimului criminal de la Kremlin. Putin a mai spus că Rusia s-a angajat să „lupte împotriva neocolonialismului”, în ciuda faptului că Kremlinul sponsorizează de ani de zile politici neocoloniale în Africa și Orientul Mijlociu cu ajutorul mercenarilor Wagner. De cealaltă parte, președintele Uniunii Africane, Azali Assoumani, a insistat pentru aprovizionarea cu cereale a țărilor africane, în condițiile în care Rusia s-a retras din acordul cerealelor cu Ucraina. Liderul african a spus că promisiunea lui Putin de a le oferi cereale în locul Ucrainei nu este de ajuns și că e nevoie e o încetare a focului în războiul din Ucraina.

„Angajamentul tuturor statelor noastre către formarea unei noi ordini multipolare juste şi democratice (...) a fost reafirmat”, a spus Putin, liderul unuia dintre cele mai non-democratice și mai represive state de pe glob, al cărui statut de putere se clatină pe fondul slăbiciunii economice și incompetenței militare.

Făcând aluzii critice la adresa Occidentului, el a vorbit, de asemenea, despre „hotărârea comună de a lupta contra neocolonialismului” şi sancţiunilor „ilegitime”, conform France24.

La rândul său, preşedintele în exerciţiu al Uniunii Africane, Azali Assoumani, a estimat că propunerea lui Putin ca Rusia să ofere, chiar şi gratuit, cereale ţărilor africane - după ce s-a retras din înţelegerea ce permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur din Marea Neagră - nu este suficientă, fiind necesar un acord de încetare a focului în Ucraina care să permită de asemenea exportul cerealelor ucrainene.

„Acest război trebuie să se termine. Și se poate termina doar pe baza dreptății și a rațiunii. Perturbările din domeniul energiei și din cel al aprovizionării cu grâne trebuie să se termine imediat. Acordul cerealelor trebuie să fie extins pentru beneficiul tuturor popoarelor lumii, mai ales pentru africani”, a spus și Moussa Faki Mahamat, liderul Comisiei Uniunii Africane, în fața lui Putin și a celorlalți lideri africani, conform Reuters.

Deși liderii africani s-au abținut să fie critici direct față de Putin, intervențiile lor în a doua zi a summit-ului au fost mai concertate și mai dure decât cele de până acum.

Citiți și: Președintele Egiptului l-a lăsat pe Putin să aștepte. Dictatorul rus s-a plimbat prin cameră și a încercat să-și găsească de lucru

Liderii africani au încercat să-l convingă pe Putin să facă pace în Ucraina

Assoumani a menţionat că Putin şi-a arătat disponibilitatea de a negocia cu Ucraina, dar pentru aceasta „mai trebuie să convingem şi cealaltă parte”. Sângerosul dictator de la Moscova le-a spus delegaţiilor africane că Ucraina „refuză orice negocieri de pace” şi că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, chiar a emis un decret care interzice aceste negocieri (decretul interzice negocierile cu Putin, nu explicit cu Rusia - n.r.).

Preşedintele Uniunii Africane a amintit, la rândul său, despre planul de pace în zece puncte pe care un grup de ţări africane l-au propus Rusiei şi Ucrainei şi care prevede în special încetarea ostilităţilor, iniţierea negocierilor politice şi stabilirea de garanţii de securitate pentru ambele părţi. „Noi acţionăm în calitate de mediatori. Vom vorbi cu ambele părţi. Sper să obţinem rezultate”, a spus Assoumani despre iniţiativa care până în prezent nu a avut niciun efect.

La finalul summitului Rusia-Africa a fost semnată o declaraţie comună, dar care nu conţine nicio referire la războiul din Ucraina, în schimb condamnă „naţionalismul agresiv, neonazismul şi neofascismul”, termeni ce definesc acuzaţiile ridicole și ipocrite prin care Rusia şi-a motivat atacul asupra Ucrainei, precum şi „afrofobia” şi „rusofobia”. 

Conform aceleiaşi declaraţii, Rusia şi ţările africane au convenit „să contribuie la finalizarea procesului de decolonizare a Africii şi să solicite compensaţii pentru prejudiciile economice şi umanitare provocate statelor africane ca rezultat al politicilor coloniale, inclusiv restituirea (de către ţările occidentale) a bunurilor culturale sustrase în procesul jafului colonial”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Nicole Kidman și Zac Efron, scene fierbinți în cea mai nouă comedie romantică. Îi despart 20 de ani, dar au...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
Putin va lovi 6 țări care oferă arme Ucrainei. Ce riscă România care permite tranzitul armamentului?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...