Dau mită sau se ascund. Cât a plătit un bărbat din Ucraina pentru a scăpa de recrutare

Data actualizării: Data publicării:
Unii tineri au plătit mii de dolari pentru a fugi din țară sau pentru a se ascunde de autorități. FOTO: Profimedia Images

Kievul se confruntă cu dificultăți tot mai ridicate în ceea ce privește recrutarea militară, iar ucrainenii sunt dispuși să plătească sume mari de bani pentru a primi diagnostice medicale care să facă imposibilă înrolarea. Este și cazul unui bărbat de 39 de ani din Odesa, care, după ce a plătit 5.000 de dolari pentru a fi diagnosticat cu leziuni severe la coloană, a fugit din țară și s-a stabilit în Europa.

Bărbatul de 39 de ani a declarat pentru The Guardian că în aprilie a aranjat printr-un "intermediar" ca un spital din Odesa, regiunea în care locuia, să îl diagnosticheze cu o patologie la coloana vertebrală, transmite Insider.

"Toată lumea știe unde să îi găsească", a declarat bărbatul pentru publicație, făcând referire la cei care mediază aceste servicii ilegale.

"M-au trimis la un spital pentru a face un RMN la coloana vertebrală. Spitalul mi-a eliberat documentele potrivit cărora am o afecțiune gravă a coloanei vertebrale, iar cu acest diagnotic am putut obține actele necesare care să-mi permită să părăsesc țara", a mai explicat acesta.

După două săptămâni de la inițierea acestui demers, bărbatul a putut pleca din țară, stabilindu-se în Europa.

"Am avut senzația că la fiecare etapă a procesului cei cu care interacționam știau ce se întâmplă și își primeau partea", a mai spus el.

Dezvăluirea apare în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat de curând demiterea tuturor șefilor centrelor regionale de recrutare militară din Ucraina, în recenta sa campanie de eradicare a corupției, în urma acuzațiilor că oficialii au luat mită de la cei care nu voiau să ajungă pe front.

"Sistemul trebuie să fie condus de oameni care ştiu că, în vremuri de război, cinismul şi corupţia reprezintă trădare", a spus preşedintele ucrainean.

Ucraina și-a modificat legislația privind recrutarea în ianuarie 2023, tocmai pentru a-i elimina lacunele.

Unii tineri se ascund pentru a nu merge la război

În prezent, majoritatea bărbaților între 18 și 60 de ani, cu o condiție fizică bună, sunt eligibili, existând bineînțeles unele scutiri pentru persoanele cu handicap sau lucrează în domenii critice, de unde nu pot pleca.

Însă, la un an și jumătate de la începutul invaziei istovitoare a Rusiei, represiunea în curs de desfășurare ilustrează o problemă gravă de recrutare pentru Ucraina.

Unii tineri au plătit mii de dolari pentru a fugi din țară sau pentru a se ascunde de autorități, evitând înrolarea, a relatat The Wall Street Journal în martie.

Mii de persoane care s-au oferit voluntar să lupte la începutul invaziei din februarie 2022 au fost rănite și ucise, determinând restul populației să fie reticentă la varianta înrolării.

Corupția din Ucraina rămâne o problemă gravă

Totodată, corupția generalizată din Ucraina este considerată una dintre cele mai stringente probleme ale țării.

Organizația Freedom House a catalogat Ucraina drept un "regim de tranziție", respectiv "hibrid", într-un profil de țară realizat în 2023, explicând că și pe timp de război corupția continuă să fie o mare problemă a țării.

Rusia se confruntă, de asemenea, cu o rezistență publică în fața măsurilor de recrutare.

Mobilizarea parțială profund nepopulară anunțată de președintele Vladimir Putin în septembrie anul trecut a evidențiat slăbiciunea internă a Rusiei - oamenii care nu mai vor ca războiul să fie parte din viețile lor.

Cu toate acestea, chiar dacă populația Rusiei este de trei ori mai ridicată decât cea a Ucrainei, Putin a recurs la creșterea vârstei de eligibilitate pentru recrutare, astfel încât să mobilizeze și mai mulți bărbați la arme. 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Tom Cruise, recompensat de Marina SUA pentru că a stimulat recrutarea de piloți: "Voi continua să îmi servesc...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Keanu Reeves, despre posibilitatea de a reveni într-un nou film John Wick. Starul dezvăluie ce îl ține pe loc...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei