După ce cu o zi înainte MAE rus transmitea că ministrul Serghei Lavrov este prea ocupat ca să aibă timp de o convorbire cu secretarul american de stat Antony Blinken, prima discuție directă la telefon între cei doi șefi ai diplomațiilor de la invazia rusă din Ucraina a avut loc chiar vineri, iar ministrul rus de externe i-a transmis omologului american că relațiile bilaterale „au nevoie urgentă de normalizare”, potrivit comunicatului MAE rus.
Antony Blinken a declarat că i-a spus omologului rus ce avea de spus și că „a făcut presiuni” pentru ca Moscova să accepte o propunere „substanțială” pentru un schimb de prizonieri. Washingtonul este interesat să obțină eliberarea celor doi cetățeni americani încarcerați în Rusia, baschetbalista Brittney Whelan și fostul pușcaș marin Paul Whelan, iar pentru ei ar fi gata să-l predea, la schimb, pe traficantul de arme Viktor Bout, potrivit presei americane.
Moscova: Războiul din Ucraina va continua
Pe de altă parte, după convorbirea cu Serghei Lavrov, înaltul diplomat american a subliniat că SUA nu văd „nicio dorință” din partea Rusiei de a pune capăt agresiunii împotriva Ucrainei. De altfel, comunicatul Ministerului rus de Externe despre discuția Blinken - Lavrov se concentrează tocmai pe această parte. Serghei Lavrov spune că i-a transmis lui Antony Blinken că războiul din Ucraina va continua până ce Moscova își va atinge „obiectivele”, iar armele pe care Occidentul le furnizează Ucrainei nu fac decât să prelungească agonia regimului de la Kiev.
În urmă cu o săptămână, cinci luni de la invazia în Ucraina, ministrul rus de externe recunoștea, contrar declaraţiilor precedente, că obiectivul „operațiunii speciale” a Rusiei este să răstoarne guvernul de la Kiev.
„Ministrul (Lavrov) a prezentat abordările de principiu ale Rusiei în lumina operațiunii militare speciale pe teritoriul Republicii Populare Donețk, al Republicii Populare Luhansk și al Ucrainei, subliniind că scopurile și obiectivele acesteia vor fi pe deplin îndeplinite. În acest context, secretarului de stat (Blinken) i s-a atras atenția asupra faptului că pomparea continuă de arme din partea SUA și a NATO către forțele armate ucrainene și către batalioanele naționaliste, care sunt folosite pe scară largă împotriva civililor, nu face decât să prelungească agonia regimului de la Kiev, prelungind conflictul și sporind numărul victimelor”, a avertizat Serghei Lavrov, potrivit comunicatului MAE rus.
„Lavrov a subliniat că forțele armate ruse respectă cu strictețe normele dreptului internațional, iar în teritoriile eliberate s-a lucrat sistematic pentru a se reveni la o viață pașnică”, arată comunicatul de la Moscova. În lectura Washingtonului, asta înseamnă „anexări ilegale” de teritorii, iar Blinken a transmis că ele nu vor fi recunoscute ca atare de comunitatea internațională, iar Moscova riscă sancțiuni suplimentare semnificative, dacă își va continua planurile.
Transportul de cereale pe Marea Neagră: Rusia dă vina pe SUA pentru întârzieri
Și partea americană, și partea rusă menționează că cei doi miniștri de externe au vorbit și despre acordul pentru deblocarea transportului de cereale pe Marea Neagră. Dacă Blinken i-a transmis lui Lavrov că se așteaptă să fie pus în practică cât mai curând posibil, ministrul rus de externe „a subliniat că situația a fost complicată de sancțiunile americane și că promisiunile SUA de a face derogările corespunzătoare pentru livrările rusești de alimente nu au fost încă puse în aplicare. Este inacceptabil ca Occidentul să exploateze această problemă în interesele sale geopolitice”, i-a replicat Lavrov, potrivit comunicatului MAE rus.
Ce a spus Lavrov despre schimbul de prizonieri cu SUA
Diplomația de la Moscova menționează problema schimbului de prizonieri abia în ultimul paragraf al comunicatului său, în care notează că „a avut loc un schimb de opinii cu privire la relațiile bilaterale, care au nevoie urgentă de o normalizare”.
„În ceea ce privește un posibil schimb de prizonieri între cetățeni ruși și americani, partea rusă a îndemnat să se revină la un dialog profesionist în cadrul unei diplomații discrete, fără a lansa informații speculative” - este ceea ce a comunicat oficial MAE rus.
La rândul său, Antony Blinken nu a vrut să spună care a fost reacția lui Serghei Lavrov la propunerea făcută de Washington pentru schimbul de prizonieri și nici dacă este probabil ca Moscova să accepte în cele din urmă eliberarea celor doi cetățeni americani, dar a subliniat că este important că Lavrov a vrut să audă direct de la el detalii în legătură cu această propunere.
Brittney Griner este o vedetă a baschetului feminin american reținută pe aeroportul din Moscova cu câteva zile înainte de invazia rusă în Ucraina pe motiv că ar fi avut droguri în bagaje. Paul Whelan este un fost pușcaș marin reținut în Rusia la sfârșitul anului 2018 pe motiv că ar fi spion, iar Viktor Bout, al treilea actor al acestui schimb de prizonieri propus de Washington este considerat unul dintre cei mai prolifici traficanți de arme din lume. Ajuns și personaj film („Lord of the War”, 2005), rolul său fiind interpretat de Nicholas Cage, Viktor Bout a fost arestat în 2008, în Thailanda, la cererea SUA, în urma unei ample operațiuni internaționale ale cărei fire au dus inclusiv în România.
Citiți și: Schimb de prizonieri SUA-Rusia. Moscova pune o condiție în plus: În afară de Bout, vrea eliberarea unui asasin FSB închis în Germania
Editor : Luana Pavaluca