Cine e Viktor Bout, traficantul de arme care a inspirat filmul „Lord of War”. Biden vrea să-l dea Rusiei într-un schimb de prizonieri

Data actualizării: Data publicării:
viktor bout arestat
Viktor Bout ar fi inspirat personajul traficantului de arme interpretat de Nicolas Cage în filmul „Lord of War”. Foto: Profimedia Images

Rusul Viktor Bout, unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de arme, ar putea fi parte a unei înțelegeri între SUA și Rusia pentru un schimb de prizionieri. Administrația Biden a propus să îl ofere în schimbul a doi cetățeni americani deținuți în Rusia - Brittney Griner și Paul Whelan. Bout, cunoscut ca „negustorul morții” a inspirat personajul interpretat de Nicolas Cage în filmul „Lord of War”.

De origine rusă, fost pilot în armata sovietică, Viktor Bout, în vârstă de 55 de ani, era considerat de SUA unul dintre cei mai importanți traficanți de arme din lume. El ispășește o pedeapsă de 25 de ani într-o închisoare din Illinois pentru că a conspirat pentru a ucide cetățeni americani și a vândut arme Forțelor Armate Revoluționare din Columbia. Kremlinul a insistat de mult pentru eliberarea lui Bout, considerând condamnarea lui „nelegală”.

„Viktor Bout a fost inamicul numărul unu în traficul internațional de arme de mulți ani, înarmând unele dintre cele mai violente conflicte de pe glob”, a declarat Preet Bharara, avocat din New York, când Bout a fost condamnat în 2012.

Însă, istoria lui Bout în comerțul cu arme începe cu mulți ani în urmă.

El a fost acuzat că a adunat o flotă de avioane de marfă pentru a trafica arme către zonele de conflict din întreaga lume încă din anii 1990, și că ar fi alimentat conflicte sângeroase din Liberia până în Sierra Leone și Afganistan.

Bout a susținut în mod repetat că a operat afaceri legitime și a acționat ca un simplu furnizor de logistică. 

Douglas Farah, autor al unei cărți despre Viktor Bout, a declarat pentru revista Mother Jones în 2007 că, potrivit multiplelor sale pașapoarte, Bout s-a născut în 1967 în Dushanbe, Tadjikistan și că a absolvit Institutul Militar pentru Limbi Străine, o școală binecunoscută pentru informațiile militare ruse.

„Era un ofițer sovietic, cel mai probabil un locotenent, care a văzut pur și simplu oportunitățile oferite de trei factori care au venit odată cu prăbușirea URSS: aeronave abandonate pe piste de la Moscova până la Kiev, care nu mai zburau din cauza lipsei de bani pentru combustibil sau întreținere; depozite uriașe pline cu arme care erau păzite de paznici care de multe ori nici nu erau plătiți; și cererea în plină expansiune pentru aceste arme din partea clienților tradiționali sovietici și a grupurilor armate nou apărute din Africa până în Filipine”, a declarat Farah.

Bout a spus că a lucrat ca ofițer militar în Mozambic. Alții au spus că de fapt ar fi fost în Angola, unde Rusia avea o prezență militară mare la acea vreme. A devenit cunoscut pentru prima dată când Națiunile Unite au început să-l investigheze la mijlocul anilor 90 și Statele Unite au început să se implice.

Bout, care se pare că a folosit nume precum „Victor Anatoliyevich Bout”, „Victor But”, „Viktor Butt”, „Viktor Bulakin” și „Vadim Markovich Aminov”, se crede că a inspirat personajul traficantului de arme interpretat de Nicolas Cage în filmul „Lord of War”.

Viktor Bout a fost arestat în Thailanda, într-o operațiune la care a contribuit și România

Bout, care vorbește șase limbi străine, a fost arestat în Thailanda, în 2008, după o operaţiune a serviciilor secrete americane ale cărei fire au dus și în România. Agenţii americani s-au dat drept luptători de gherilă, dornici să cumpere arme pentru a doborî elicopterele americane ce ajutau armata columbiană în lupta împotriva FARC. Viktor Bout a încercat să vândă un arsenal întreg, printre care şi rachete aer-sol. Abia în 2010 a fost extrădat în SUA. A fost condamnat în aprilie 2012, în Statele Unite, la 25 de ani închisoare. 

În noiembrie 2011, Ambasada SUA la Bucureşti mulţumea României pentru colaborarea în prinderea şi condamnarea traficantului Viktor Bout.

Investigaţia desfăşurată pe o durata de patru luni a implicat întâlniri în Curacao, Danemarca şi România.

Drug Enforcement Administration (D.E.A.) din SUA a colaborat cu poliţiştii de frontieră din România. Aceștia au fost solicitaţi de autorităţile americane pentru a acorda sprijin în identificarea şi reţinerea lui Viktor Bout, anunţa IGPR în luna martie 2008.

Astfel, timp de două săptămâni, ofiţeri din cadrul Direcţiei de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere – I.G.P.F., sub coordonarea procurorilor DIICOT, au desfăşurat acţiuni specifice informativ-operative în vederea localizării traficantului şi probării acţiunilor sale ilegale de trafic internaţional de armament. Alături de colegii de la D.E.A., veniţi în Bucureşti, poliţiştii de frontieră români au stabilit mai multe variante de acţiune pentru prinderea lui Bout despre care existau informaţii că ar fi interesat să se întâlnească cu nişte „beneficiari de armanent” (cetăţeni străini), inclusiv în România.

Au fost monitorizate discuţiile purtate între Bout, unul dintre „locotenenţii” săi şi investigatorii sub acoperire cu privire la efectuarea unui transport de arme în Columbia (în valoare de 5 milioane de dolari), încercându-se, totodată, „atragerea” lui în ţară noastră pentru a fi reţinut. Din investigaţii, a rezultat că armele urmau a fi procurate şi vândute de traficantul Viktor Bout grupării F.A.R.C. (Forţele Armate Revoluţionare Columbiene).

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Detalii despre viața lui Amber Heard în Madrid: "Nu iese în evidență". A înlocuit agitația din L.A. cu tihna...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Jamie Foxx, prima reacție după altercația de ziua lui: "Când lumina ta strălucește puternic, ei încearcă să...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei