La un pas de o nouă „goană după aur” pe fundul oceanelor. Care va fi soarta metalelor prețioase din adâncul apelor internaționale
Data publicării:
Mai multe propuneri controversate legate de exploatările miniere la mare adâncime vor fi discutate la nivel internațional în timpul negocierilor ce au loc în următoarele trei săptămâni în Jamaica, informează BBC.
Discuțiile au loc după ce o interdicție de doi ani a acestei practici a expirat, țările implicate nereușind să ajungă la o înțelegere.
Oamenii de știință se tem că o posibilă „febră a aurului” provocată de vânătoarea de metale prețioase în adâncurile oceanelor ar putea avea consecințe devastatoare pentru viața marină.
Susținătorii exploatării acestor resurse spun că este mare nevoie de minerale pentru ca lumea să răspundă cererii pentru așa-numitele tehnologii verzi.
Controversa a fost declanșată în 2021 când mica insulă Nauru din Pacific a depus o cerere oficială la Autoritatea Internațională pentru Fundul Mărilor (ISA) – o organizație ce ține de ONU și care gestionează mineritul în apele internaționale – pentru a obține licența pentru exploatarea minieră la mare adâncime.
De atunci, ISA a avut la dispoziție doi ani pentru a lua în considerare cererea în ciuda faptului că există foarte puține reglementări în acest sens.
Națiunile s-au întâlnit în mod regulat de atunci și până acum pentru a încerca să finalizeze regulile cu privire la monitorizarea mediului și împărțirea profiturilor, dar fără rezultat.
Discuțiile din Kingston, Jamaica, vin într-o perioadă în care opoziția față de exploatarea minieră de mare adâncime a zăcămintelor ce conțin metale valoroase a crescut.
Aproape 200 de țări, printre care se numără și Elveția, Spania și Germania, au cerut oprirea exploatărilor sau adoptarea unui moratoriu din cauza îngrijorărilor legate de impactul asupra mediului.
Este acum de așteptat ca lumea să voteze din nou introducerea unei noi interdicții în următoarea lună.
Metodele de exploatare a mineralelor de pe fundul oceanelor ar putea genera poluare fonică și luminoasă și ar putea elibera nori de sedimente care reprezintă o amenințare pentru speciile marine ce se hrănesc prin filtrare, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).
Cercetătorii au anunțat de curând descoperirea a 5.000 de animale diferite care trăiesc în Zona Clarion Clipperton din Oceanul Pacific – o zonă propice pentru viitoarele operațiuni de exploatare minieră de mare adâncime.
Nu toate țările sunt opuse acestor practici. ISA a oferit deja 31 de contracte de explorare marină companiilor care doresc să cerceteze adâncurile oceanului, iar acestea au fost sponsorizate de 14 țări, inclusiv China, Rusia, India, Marea Britanie, Franța și Japonia.
Luna trecută, Norvegia a permis exploatarea minieră în Marea Groenlandei, Marea Norvegiei și Marea Barents – o suprafață de 280.000 de kilometri pătrați, iar companiile pot acuma aplica pentru licențe.
The Metals Company, care se află în parteneriat cu trei națiuni insulare din Pacific – Republica Nauru, Republica Kiribati și Regatul Tonga – este determinată să obțină licențele de exploatare.
Compania a declarat că prin mineritul la mare adâncime se pot obține metale precum cupru, cobalt și nichel de care este nevoie pentru tehnologii folosite la telefoanele mobile, turbinele eoliene și bateriile mașinilor electrice.