La 13 ani după ce au vândut ultimul tanc , Țările de Jos ar putea cumpăra altele. Până acum, când aveau nevoie, închiriau din Germania

Data publicării:
Tanc Leopard
Țările de Jos încearcă să îndeplinească standardele NATO. Foto: Profimedia

În 2011, Țările de Jos și-au vândut toate tancurile, în număr de 73, Germaniei. De atunci, ori de câte ori a fost nevoie, Olanda a optat să închirieze tancuri germane Leopard direct de la Bundeswehr. Cu toate acestea, 13 ani mai târziu, surse olandeze indică faptul că o decizie semnificativă ar putea fi luată în aceste zile, cu planuri de a achiziționa propriile tancuri.

Ministrul Apărării Ruben Brekelmans urmează să primească Memorandumul de Apărare 2024, joia viitoare. Potrivit surselor NRC, acest memorandum este de așteptat să includă decizia de a înființa un batalion de tancuri. De ce schimbarea acum? Țările de Jos urmăresc să răspundă solicitării NATO privind o putere de foc adecvată pentru forțele terestre, care în prezent este considerată insuficientă. În plus, majoritatea din Camera Reprezentanților sprijină această mișcare, semnalând că cererea lor este pe cale să fie îndeplinită.

Tancuri cu împrumut

Întoarcerea tancurilor marchează o evoluție crucială, dezvăluie persoane din interiorul Ministerului Apărării, scrie BulgarianMilitary. Din 2011, reducerea numărului de tancuri a fost o problemă persistentă pentru Armata Regală Olandeză. În 2015, a fost reintrodusă o modestă unitate de tancuri, compusă din optsprezece tancuri Leopard închiriate din Germania. Cu toate acestea, acest escadron este integrat într-o unitate germană și staționat în Germania.

În cărți: Leopard 2A8

Există informații care sugerează că tancul desemnat ar putea fi Leopard 2A8. Forțele terestre olandeze au o experiență considerabilă cu Leopard 2, ceea ce ar putea accelera procesul. În consecință, experții susțin că, pentru a economisi timp, personalul ar putea urma cursuri de formare pe tancuri diferite, cum ar fi M1A2 Abrams sau Leclerc-ul francez.

În prezent, opțiunile din Europa nu sunt vaste, chiar și cu apariția în ultimii ani a unor noi modele de tancuri precum cele de la Rheinmetall, fabricantul tancurilor Leopard. Challenger 2 al Marii Britanii, care intră, de asemenea, în categoria tancurilor „europene”, trebuie să satisfacă mai întâi propriile nevoi ale Marii Britanii, mai ales că aceasta lucrează la relansarea producției sale.

În 2023, Germania a invitat Țările de Jos să se alăture inițiativei de achiziții Leopard 2A8. Această mișcare strategică vizează consolidarea capacităților europene de apărare. Ea face parte din misiunea mai amplă a Germaniei de a-și moderniza forțele blindate cu cea mai recentă variantă Leopard 2, 2A8, îndemnând în același timp aliații să urmeze exemplul. Țările de Jos, un partener-cheie al Germaniei în domeniul apărării, a fost o alegere firească pentru această colaborare.

Inițiativa de achiziționare a Leopard 2A8 nu se referă doar la obținerea de tancuri noi, ci reprezintă un pas important către o integrare militară mai profundă între membrii europeni ai NATO. Prin aderare, Țările de Jos asigură compatibilitatea și interoperabilitatea cu forțele germane, consolidând capacitățile de apărare comune. Această mișcare reflectă o tendință europeană mai largă de punere în comun a resurselor și de standardizare a echipamentelor militare, ceea ce este deosebit de important având în vedere preocupările crescânde privind securitatea pe continent.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu